PLACUSZKI RYŻOWE ZE SZPINAKIEM I KOTLETY RYŻ.-CHLEB..doc

(27 KB) Pobierz
PLACUSZKI RYŻOWE ZE SZPINAKIEM

PLACUSZKI RYŻOWE ZE SZPINAKIEM

 

Przygotowanie:ok.50 minut

1 porcja zawiera ok.750 kcal

 

Składniki na 4 porcje:

 

250 g ryżu białego SONKO

2 jaja,

70 g bryndzy,

120 g chleba tostowego,

2 łyżki posiekanej bazylii,

chili,pieprz,sól

1 kg szpinaku,

60 g masła,

2 ząbki czosnku,

300 g jogurtu,

150 ml śmietany,

papryka,kminek,

sok i skórka z 1 cytryny,

2 łyżki oleju.

 

Ryż SONKO ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu,odcedzić i wystudzić.Do ryżu dodać jaja,ser,pokruszony chleb tostowy i bazylię.Składniki wyrobić,doprawić chili,solą i pieprzem.

Szpinak przebrać,umyć,zblanszować w osolonej wodzie,odcedzić.Poddusić na maśle,dodać zmiażdżony czosnek,dusić pod przykrywką ok.5minut.Doprawić solą.

Jogurt wymieszać ze śmietaną,papryką w proszku,zmielonym kminkiem,sokiem i startą skórką z cytryny.Sos doprawić solą i pieprzem.

Z masy ryżowej uformować placuszki i usmażyć na złocisto na rozgrzanym oleju.

Podawać z sosem jogurtowym i szpinakiem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KOTLECIKI RYŻOWO-CHLEBOWE

 

 

SKŁADNIKI:

-40 DKG RYŻU BIAŁEGO SONKO

-1 MAŁY BOCHENEK  PODSUSZONEGO CHLEBA

-3 JAJKA

-2 ŚREDNIE CEBULE

-SÓL,PIEPRZ

-PRZYPRAWY DO  WYBORU:JARZYNKA, CZOSNEK, KMINEK,

-PRZYPRAWA WŁOSKA DO PIZZY,

-PRZYPRAWA PROWANSALSKA

-OLEJ DOSMAŻENIA .

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin