Wybór karmy.doc

(31 KB) Pobierz
Karmy

Karmy

 

 

I. JAKA KARMĘ WYBRAĆ

Szukając odpowiedniej dla swojego psa karmy, właściciele psów zwykle porównują ilości białka, tłuszczu i witamin. Okazuje się wtedy, ze przy większości karm te wartości są porównywalne i nagle zupełnie przeciętny produkt wydaje się "tańszą i rewelacyjną odmianą Eukanuby".... , bo ma tyle samo białka i tłuszczu.... Nie mniej jednak, trzeba podkreślić, że i w tym przypadku "nie ważna jest ilość, a ważna jest jakość", bo co z tego, ze w karmie jest powiedzmy 28% białka, jeśli jest to w dużej mierze na przykład tanie białko sojowe .... słabo przyswajalne i alergizujące... Czym sie więc kierować przy wyborze odpowiedniej karmy? Jak poznac czy dana karma jest karma profesjonalną czy tylko dobrze wypromowanym bublem?


1) Skład
 

a) na pierwszym miejscu, zarówno w wersji oryginalnej jak i polskim tłumaczeniu powinno być mięso ( kurczak lub jagnięcina) z procentową jego zawartością czyli np. kurczak 26% . Nie ma to być karma "z kurczakiem" gdzie kurczaka może być jak na lekarstwo, ale karma na bazie kurczaka czyli z co najmniej 20% jego zawartością.

b) w składzie nie powinno być soi ani "produktów pochodzenia zwierzęcego";

c) polska wersja musi się pokrywać z wersja oryginalną (polscy dystrybutorzy pozwalają sobie czasem na bardzo wolne tłumaczenie np. "chicken by-products tłumaczone jest na "kurczak" albo);

d) w karmach typu large breed czyli dla ras dużych powinna być glukozamina i chondroityna wspomagające rozwój chrząstki stawowej

 

 

2) Barwniki i konserwanty

Karma powinna mieć jednolity kolor. Nie wierzmy, że pomarańczowe to marchewka, a zielone to szpinak..... Karma powinna być konserwowana naturalnie, a przynajmniej w miarę naturalnie tj zwykle witamina E . Dobrze jeśli jest pakowana beztlenowo etc. Pamiętajmy, żeby karme przechowywać w suchym i zacienionym miejscu, najlepiej w specjalnej puszce

 

 

3) Podział na rasy

Producenci dobrych karm proponują inna wersję jamnikowi, a inną bernardynowi, bo od dobrych paru lat już wiadomo, że małe rasy mają zupełnie inne zapotrzebowanie energetyczne i nie tylko niż duże, inaczej dojrzewają, szybciej stają sie dorosłe itp. Sęk w tym, że niektórzy producenci nadużywają stwierdzenia "dla ras dużych" i karma dla tychże różni się tylko wielkością granulek i ceną ewentualnie. Jak już wcześniej wspomniałam, karma dla ras dużych powinna zawierać glukozaminę i chondroitynę oraz powinna być mniej kaloryczna od wersji dla ras małych. Kwestię ilości białka, tłuszczu, fosforu i wapnia pozostawmy, bo nie chodzi tu o ilość, ale o proporcje, które zwykle są indywidualnym patentem producenta

 

 

4) Dawka dzienna

Pies ma krótki przewód pokarmowy, więc powinien otrzymywać małą ilość wysokoenergetycznego pożywienia. Dlatego też profesjonalne karmy są wysokokaloryczne i daje się ich stosunkowo niewiele. Jest o tyle ważne, że nagle okazuję się, że karma, która kosztuje 5 zł za kg staje sie droższa od tej za którą płacimy16-25 zl, bo daje się jej o trzy, cztery razy więcej. Nie sugerujmy się więc ceną za opakowanie, ale realnym dziennym kosztem

 

 

5) Efekty

"po pierwsze nie szkodzić"- ta zasada medyków dobrze sprawdza się przy wyborze karmy, bo przecież każdy pies jest indywidualnością i to co dla jednego dobre, drugiemu może nie służyć. Po odpowiedniej karmie zdrowy pies : nie załatwia się 4 razy dziennie w wielkich ilościach, mieszkanie nie przypomina "gazowni"...J, sierść jest błyszcząca, pies się nie drapie, nie wygryza sobie sierści, nie jest ociężały. Mówiąc krótko jest okazem zdrowia i radości.

 

 

6) Smakowitość

Hmm, trudno poradzić jak rozpoznać czy karma będzie psu smakowała, ale gdy porówna się byle jakie i dobre karmy widać i czuć różnicę: dobra karma intensywnie pachnie "rybą" , granulka jest tłusta (płaszcz tłuszczowy), zostawia zapach i tłuszcz na rękach.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin