Deser bardzo oryginalny
Składniki na 4 porcje:
4 twarde, mięsiste pomidory
2 kiwi
3 łyżki rodzynek korynckich
8 wydrylowanych suszonych śliwek
4 łyżki posiekanych migdałów
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki konfitury pomarańczowej
kieliszek koniaku
3-4 łyżki masła
10-12 listków mięty
łyżka cukru
Umyte śliwki i rodzynki zalej w miseczce koniakiem i zostaw na pół godziny. Opłukane pomidory osusz, ostrym nożem zetnij czubki, łyżeczką wydrąż miąższ i odwróć do góry dnem, aby ociekły. Śliwki, rodzynki i miętę posiekaj, dokładnie wymieszaj z konfiturą pomarańczową, migdałami, orzechami i koniakiem, w którym się moczyły owoce. Tak przygotowanym farszem nadziej pomidory i poukładaj w wysmarowanym masłem, żaroodpornym naczyniu. Posyp je wiórkami masła i cukrem, wstaw do mocno nagrzanego piekarnika i zapiecz przez około 15 minut.
Obierz kiwi, przekrój je na pół, usuwając jaśniejszy środek. Zapieczone pomidory udekoruj połówkami kiwi i podaj na gorąco.
inz.germanista