Dorsz po prowansalsku.rtf

(5 KB) Pobierz
Dorsz po prowansalsku

Dorsz po prowansalsku

 

Składniki:

80 dag filetów z dorsza

50 dag pomidorów

2 duże cebule

2-3 ząbki czosnku

12 wydrylowanych zielonych oliwek

łka soku z cytryny

1/4 łeczki suszonego tymianku

3 łki oliwy

l, pieprz

 

Umyte i osuszone filety skrop sokiem z cytryny i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

 

Sparzone wrzątkiem pomidory obierz ze skórek i pokrój na ćwiartki, a cebulę w półplasterki, natomiast czosnek drobno posiekaj. Filety z dorsza oprósz solą i pieprzem.

 

Cebule, czosnek i pomidory wrzuć na rozgrzaną w rondlu oliwę i podsmaż przez kilka minut, delikatnie mieszając. Dodaj pokrojone w paseczki oliwki, posyp solą, pieprzem i tymiankiem, a następnie włóż dorsza, przykryj rondel i duś potra na niewielkim ogniu 30-35 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin