Cechy_techniczne_materia_w_budowlanych.pdf

(215 KB) Pobierz
Microsoft Word - Cechy techniczne materiałów budowlanych.doc
Cechy techniczne materiałów budowlanych.
Cechy techniczne materiałów budowlanych zależą od właściwości fizycznych,
chemicznych, termicznych i mechanicznych. Są wytyczna dla odbioru materiałów
budowlanych (normy), określają i gwarantują wytrzymałość materiałów konstrukcyjnych w
czasie całej eksploatacji.
Wszystkie cechy techniczne poznaje się dzięki badaniom laboratoryjnym (badamy
barwę, przekrój, dźwięk, przełom (materiały na podłogi), odporność na uderzenia i ścieranie,
ciepłochłonność, nasiąkliwość, odporność ogniową, odporność na promieniowanie słoneczne,
zawartość soli itd.).
Cechy techniczne dzielimy na:
1. Cechy fizyczne
2. Cechy mechaniczne
3. Cechy chemiczne
Gęstość
Gęstość– jest to masa jednostki objętości materiału suchego liczona bez porów i kapilar.
ρ =
m
V
w
a
gdzie:
ρ w – gęstość
m m – masa w stanie suchym
V a – objętość bez porów i kapilar
Uzyskanie m m wiąże się z suszeniem materiału w suszarce w temperaturze +105 ˚C. Jeżeli 3
kolejne ważenia nie wykazują zmiany masy to przyjmujemy, iż jest to masa materiału
suchego.
Rodzaje struktur materiałów nieorganicznych:
kapilarno – porowata (maja system porów (wolnych przestrzeni) zamkniętych lub
połączonych kapilarami, naturalne produkty: kamienie, wyroby ceramiczne, betony
komórkowe, szkło piankowe, pumeks szklany)
ziarnista (maja formę sypką np. piasek)
mieszana (połączeni struktury sypkiej z kapilarno – porowatą np. beton)
włóknista (materiały takie jak: drewno, wełna mineralna, maty z włókiem szklanych)
m
32877741.004.png
Objętość bez porów i kapilar V a otrzymujemy korzystając
z kolby Le Chatelier’a .
Aby znaleźć V a należy:
- wysuszyć materiał
- materiał musi być rozkruszony (w młynach)
- przesiać materiał przez gęste sito ( oczko 0.08 mm)
- zważyć materiał
ρ
==
m
V
m
m m
m
+
w
V
a
a
gdzie:
ρ w – gęstośc
m m – masa w stanie suchym
Rys. 1 Kolba Le Chatelier’a
m k+b+m m – masa kolby, benzenu i materiału
m k+b – masa kolby i benzenu
V a – objętość bez porów i kapilar
Gęstość pozorna
Gęstość pozorna – jest to masa jednostki objętości materiału suchego wraz z zawartymi w
nim porami i kapilarami.
ρ =
m
V
m
o
gdzie:
ρ o – gęstość pozorna
m m – masa w stanie suchym
V – objętość z porami i kapilarami
Wyznaczanie gęstości pozornej :
bryła regularna: korzystając ze wzoru
ρ = , V wyznaczamy mierząc wysokość,
m
V
o
szerokość i długość próbki, należy pamiętać iż każdą z tych wartości należy zmierzyć
trzy razy i wyciągnąć średnią z wyników.
bryła nieregularna: badaną próbkę należy wysuszyć i zważyć, następnie próbkę
pokrywamy cienka warstwą parafiny, która ma zapobiegać nasączaniu próbki wodą,
ważymy próbkę ponownie, następnie zanurzamy próbkę w kolbie z woda i mierzymy
objętość próbki, gęstość pozorną obliczamy z wzoru:
kbm kb
++
m
32877741.005.png 32877741.006.png 32877741.007.png 32877741.001.png
ρ
=
mm
VV
+
o
mp p
+
gdzie:
Tabela 1. Przykładowe wartości gęstości i gęstości pozornej dla różnych materiałów
ρ o – gęstość pozorna
m m – masa próbki
m m+p – masa próbki i parafiny
V m+p – objętość próbki z parafiną
V p – objętość parafiny, ρ p = 0.93 g/cm 3
Materiał ρ w [kg/m 3 ] ρ o [kg/m 3 ]
Beton zwykły
2600
2200
Beton komórkowy
2800
400-700
Cegła pełna
2700
1800
Cegła cementowa
2700
2200
Cegła klinkierowa
2700
2000
Korek
2000
150
Nasiąkliwość
Nasiąkliwość – jest to zdolność pochłaniania wody przez pory i kapilary w określonych
warunkach.
Ze względu na sposób badania nasiąkliwość dzielimy na:
Nasiąkliwość zwykła (próbki badane w wodzie o temp. pokojowej)
Nasiąkliwość po gotowaniu
Nasiąkliwość pod zmniejszonym ciśnieniem ( ciśnienie 20 mm słupa Hg)
Istnieje także podział na :
Nasiąkliwość wagową (n w )– stosunek masy wody wchłoniętej do masy próbki w
stanie suchym
n
=
mm
w
m
gdzie: m 1 - masa próbki i wchłoniętej wody
m – masa próbki w stanie suchym
Nasiąkliwość objętościową (n o )– stosunek objętości wody wchłoniętej do objętości
próbki
mp p
1
32877741.002.png
n
=
mm
1
o
V
gdzie: m 1 - masa próbki i wchłoniętej wody
m – masa próbki w stanie suchym
V – objętość próbki
Badanie nasiąkliwości zwykłej:
Próbki wysuszone do stałej masy w temperaturze 105 °C należy zważyć z dokładnością do
0,1% masy próbki i ustawić na podstawkach w naczyniu z materiału nie ulegającego korozji.
Wyroby należy ustawić tak, aby nie stykały się ze sobą. Wyroby pełne ustawia się pionowo
na dłuższym boku, a wyroby drążone - otworami do góry. Następnie próbki zalewa się wodą
o temperaturze pokojowej do połowy ich wysokości. Po 2 h należy dolać tyle wody, aby jej
poziom sięgał do 3/4 wysokości próbek, a po upływie dalszych 2 h - aż do całkowitego
zanurzenia próbek. Wyroby powinny przebywać w wodzie do czasu ustalenia się ich masy.
Wyroby do ważenia należy wyjmować pojedynczo (aby zapobiec wysychaniu) i ich
powierzchnie zewnętrzne wytrzeć wilgotną tkaniną po uprzednim wycieknięciu wody
z otworów. Masę próbek nasiąkniętych wodą należy określić przez kolejne ważenia
z dokładnością do 0,1% masy próbki.
Badanie nasiąkliwości po gotowaniu:
Próbki wysuszone do stałej masy w temperaturze 105 °C należy zważyć z dokładnością do
0,1% masy próbki i ustawić na podstawkach w naczyniu z materiału nie ulegającego korozji.
Wyroby należy ustawić tak, aby nie stykały się ze sobą. Wyroby pełne ustawia się pionowo
na dłuższym boku, a wyroby drążone - otworami do góry. Następnie próbki zalewa się wodą
o temperaturze pokojowej do połowy ich wysokości na 2 h. Następnie zlewamy próbki
całkowicie wodą, ustawiamy nad źródłem ciepła i gotujemy 3 h. Po ostudzeniu do temp.
pokojowej ważymy z dokładnością do 0,1% masy próbki.
Stopień nasycenia (wskaźnik mrozoodporności)
η=
n
o
n
o
max
η > 0,85 – woda może spowodować zniszczenie struktury materiału
 
Szczelność i porowatość
Szczelność – oznacza jaką część całkowitej objętości zajmuje masa badanego materiału bez
porów i kapilar. Jest to stosunek gęstości pozornej do gęstości właściwej:
ρ
=⋅
gdzie:
o
100%
w
S- szczelność
ρ o – gęstość pozorna
ρ w – gęstość właściwa
Porowatość – oznacza jaka część całkowitej objętości próbki przypada na wolne przestrzenie
(pory i kapilary).
S+P=1
Dla metali szczelność S=100% , natomiast dla styropianu porowatość wynosi P=97%, a dla
pianizolu aż P=99%.
Przewodność cieplna
Współczynnik przewodności cieplnej ( λ ) materiału – jest to ilość ciepła, która przechodzi w
jednostce czasu, przez jednostkę powierzchni płaskiej przegrody danego materiału o grubości
1 jednostki przy ścisłej różnicy temperatury wynoszącej 1 ˚C.
Współczynnik przewodności cieplnej λ [W/m*K] zależy od:
Gęstości objętościowej
Struktury
Wilgotności
Temperatury
Tabela 2. Wartości współczynnika λ dla różnych mater iałów
Materiał
λ [W/m*K]
Materiały organiczne
0,29-0,4
Materiały nieorganiczne
~3,25
Materiały krystaliczne
4,65-7,0
Tworzywa sztuczne
0,17-0,35
Współczynnik przewodności cieplnej λ dla powietrza w porach małych (do 0.1 mm) wynosi
0,023 [W/m*K] w porach większych 0.031 [W/m*K].
Badanie λ przeprowadza się w aparacie Bock’a .
S
32877741.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin