WIGILIJNA GAŁĄŹ
Ciasto: 8 jaj, czubata szklanka cukru pudru, 10 płaskich łyżek mąki, podwójny cukier waniliowy, szczypta soli.
Krem: kostka mostu (lub margaryny), 10 łyżek cukru pudru, S łyżki kakao, 5 łyżek mleka, żółtko, cukier waniliowy
Żółtka z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli utrzeć aż do uzyskania pulchnej gładkiej masy. Następnie dodać przesianą mąkę oraz pianę ubitą z białek, ostrożnie wymieszać i wylać ciasto na blachę wyłożoną natłuszczonym pergaminem lub folią. Piec w gorącym piekarniku około 30 min. Po ostygnięciu przekroić poziomo (najlepiej nitką), posmarować obie części kremem (zostawiając go około 1/3), ułożyć jedną na drugiej i zrolować ciasto. Pozostałym kremem posmarować roladę z wierzchu, posypać tartą czekoladą i widelcem narysować faliste li nie przypominające korę. Ciasto schłodzić w lodówce, a przed podaniem udekorować gałązkami świerka i oprószyć je cukrem pudrem, aby wyglądały jak ośnieżone. Utrzeć masło z cukrem pudrem, żółtkiem i cukrem waniliowym, a gdy krem będzie puszysty, dodać kakao rozpuszczone w mleku.
joleczka61