Torcik walentynkowy.pdf

(51 KB) Pobierz
59392751 UNPDF
Torcik walentynkowy
Składniki Przepis
opakowanie wafli tortowych w
kształcie serca
słoiczek nutelli
słoiczek dżemu morelowego
albo wiśniowego niskosłodzonego
płatki migdałowe albo posiekane
orzechy
alkohol
polewa czekoladowa
dowolna dekoracja
Najprostsza wersja tego
torcika wygląda tak:
Wafelki posmarować
nutellą i dokładnie
posklejać. Całość
przyłożyć deską do
krojenia i obciążyć, żeby
wafelki nie zdeformowały się i nie rozkleiły.
Polać gotową polewą czekoladową i dowolnie
udekorować.
Trzeba jednak pamiętać, że mimo iż torcik wychodzi
smaczny, to jest też zabójczo słodki, więc można go
zrobić w wersji nieco bardziej urozmaiconej.
1. Nutellę wymieszać z alkoholem - najlepiej z
ajerkoniakiem i wódką, bo ajerkoniak zagęści krem,
a wódka sprowadzi go do poprzedniej konsystencji.
Tym kremem smarować wafle, każdą warstwę
można posypywać płatkami migdałowymi, wafelki
będą ładnie chrupać. Jeśli będziecie posypywać
krem migdałami albo orzechami, posmarujcie też
nutellą drugi wafelek, bo przez płatki migdałowe
warstwy mogą się nie skleić.
2. Smarować wafle naprzemian nutellą z alkoholem i
dżemem morelowym albo wiśniowym, w każdym
razie jakimś lekko kwaskowym.
3. Można też zrobić krem z mleka skondensowanego
tak jak w przepisie na wafle z karmelem i przekładać
wafelki tylko nim albo w połączeniu z nutellą.
59392751.001.png 59392751.002.png 59392751.003.png 59392751.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin