Wytwarzanie wyrobów ciastkarskich.pdf

(1314 KB) Pobierz
Cukiernik_741[01]_Z4.02_u
MINISTERSTWO EDUKACJI
NARODOWEJ
Ewa Jatczak
Wytwarzanie wyrobów ciastkarskich
741[01].Z4.02
Poradnik dla ucznia
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy
Radom 2007
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
392837271.005.png 392837271.006.png 392837271.007.png 392837271.008.png
Recenzenci:
mgr inŜ. Dorota Andrzejewska
mgr inŜ. Zenobia Zielińska
Opracowanie redakcyjne:
mgr inŜ. Joanna Kośka
Konsultacja:
mgr inŜ. Barbara Kapruziak
Poradnik stanowi obudowę dydaktyczną programu jednostki modułowej Wytwarzanie
wyrobów ciastkarskich 741[01].Z4.02, zawartego w modułowym programie nauczania dla
zawodu cukiernik
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2007
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
1
392837271.001.png
SPIS TREŚCI
1. Wprowadzenie
3
2. Wymagania wstępne
5
3. Cele kształcenia
6
4. Materiał nauczania
7
4.1. Produkcja wyrobów ciastkarskich
7
4.1.1. Materiał nauczania
7
4.1.2. Pytania sprawdzające
37
4.1.3. Ćwiczenia
38
4.1.4. Sprawdzian postępów
40
4.2. Produkcja lodów
42
4.2.1. Materiał nauczania
42
4.2.2. Pytania sprawdzające
45
4.2.3. Ćwiczenia
46
4.2.4. Sprawdzian postępów
49
5. Sprawdzian osiągnięć
50
6. Literatura
55
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
2
392837271.002.png
1. WPROWADZENIE
Poradnik będzie Ci pomocny w przyswajaniu wiedzy z technologii produkcji wyrobów
ciastkarskich, z uwzględnieniem: przygotowania surowców, półproduktów, składania
wyrobów i ich wykończania, stosowania norm, receptur, dokumentacji produkcyjnej
i rozliczeniowej, a takŜe przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy oraz systemów jakości.
Poradnik ten zawiera:
-
wymagania wstępne, czyli wykaz niezbędnych umiejętności i wiadomości, które
powinieneś mieć opanowane, aby przystąpić do realizacji tej jednostki modułowej,
-
cele kształcenia jednostki modułowej,
materiał nauczania, który umoŜliwia samodzielne przygotowanie się do wykonania
ćwiczeń i udzielenia prawidłowych odpowiedzi na pytania testowe. Materiał jest
podzielony na dwa bloki, a w obrębie kaŜdego z nich znajdują się równieŜ pytania
sprawdzające, przygotowujące do wykonania ćwiczeń, opis sposobu wykonania ćwiczeń
wraz z wykazem materiałów, narzędzi i sprzętu potrzebnego do jego realizacji. Na
podsumowanie kaŜdego bloku materiału znajduje się takŜe sprawdzian postępów, który
ma Ci uświadomić, czy opanowałeś materiał. Powinieneś poszerzać swoją wiedzę
i w tym celu korzystaj z róŜnych źródeł informacji, równieŜ ze wskazanej w ostatnim
rozdziale literatury.
JeŜeli masz trudności ze zrozumieniem tematu lub ćwiczenia, to poproś nauczyciela lub
instruktora o wyjaśnienie i ewentualne sprawdzenie, czy dobrze wykonujesz daną czynność.
Po zrealizowaniu materiału spróbuj rozwiązać zadania znajdujące się w sprawdzianie
z zakresu jednostki modułowej.
Jednostka modułowa: Wytwarzanie wyrobów ciastkarskich, której treści teraz poznasz
jest jedną z trzech jednostek modułowych koniecznych do zapoznania się z ciastkarską
technologią produkcji.
W czasie pobytu w pracowni (klasa, pracownia informatyczna), musisz przestrzegać
regulaminów, przepisów bhp oraz instrukcji przeciwpoŜarowych, wynikających z rodzaju
wykonywanych prac. Przepisy te poznasz w trakcie trwania nauki.
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
3
-
392837271.003.png
741[01].Z4
Technologia produkcji ciastkarskiej
741[01].Z4.01
Przygotowanie półproduktów ciastkarskich
741[01].Z4.02
Wytwarzanie wyrobów ciastkarskich
741[01].Z4.03
Wytwarzanie elementów dekoracyjnych
Schemat układu jednostek modułowych
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
4
392837271.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin