Zasady odżywiania sportowców.doc

(70 KB) Pobierz
ODŻYWIANIE SPORTOWCÓW

 

ZASADY ODŻYWIANIA SPORTOWCÓW

 

          

          Do osiągnięcia sukcesu w sporcie pomocna jest dieta wysokowęglowodanowa. Spożywanie węglowodanów w czasie intensywnego wysiłku zwiększa wytrzymałość, czyli zdolność do kontynuowania wysiłku.

           Posiłek zawierający węglowodany należy spożyć ok.2 godzin przed intensywnym wysiłkiem, takim jak np. bieg, aby mógł on opuścić żołądek
i dotrzeć do jelita cienkiego Tam węglowodany zawarte w większości produktów żywnościowych przed upływem dwóch godzin i rozpoczęciem zawodów zostaną przerobione na energię.

          Organizmowi potrzebne są produkty trawione wolno takie jak np.: makarony, jęczmień, pełne ziarna zbóż, owsianka, niektóre odmiany ryżu
i pieczywo pełnoziarniste, a także produkty zawierające soczewicę, ciecierzycę, kuskus, owies, nasiona roślin strączkowych.

           Produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG – lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu) powinno stosować się na 1-2 godziny przed zawodami, aby poprawić wytrzymałość sportowców.

           Po ciężkim, wyczerpującym wysiłku organizm musi odtworzyć zapasy węglowodanów w mięśniach. Dlatego zaraz po treningu spożywa się posiłek węglowodanowy.

           Jeśli chcemy utrzymać intensywność treningu z dnia na dzień, to korzystne będzie wybieranie produktów o wysokim I G. Dotyczy to bardzo intensywnych wysiłków, których czas trwania jest dłuższy niż 90 minut.

           Produkty o niskim I G należy spożywać przed wysiłkiem - na około 2 godziny przed ważnymi zawodami. Powolne trawienie  zapewnia stałe uwalnianie glukozy do krwi w czasie zawodów. W ten sposób produkty
o niskim I G wydłużają możliwość kontynuowania wysiłku, poprawiają wytrzymałość, opóźniają pojawienie się zmęczenia. Ryż
o wysokiej zawartości amylozy i makarony to dobre przykłady produktów
o niskim I G.

           Przed zawodami zalecane są następujące produkty o niskim I G: pieczona fasola z grzanką, płatki owsiane lub makaron z pomidorowym puree.

           W czasie zawodów i po, bardzo przydatne są napoje dla sportowców, gdyż podwyższają one cukier we krwi i odbudowują zapasy glikogenu
w mięśniach.

           Zamieszczone poniżej tabele przedstawiają wielkość proporcji produktów o niskim I G zawierających 50 lub 75g węglowodanów.

 

 

 

Wielkość porcji produktów o niskim indeksie glikemicznym, którą należy

spożyć 1-2 godziny przed zawodami

 

 

Produkt

Indeks glikemiczny

Porcja zawierająca 50g węglowodanów

Porcja zawierająca 75g  węglowodanów

Chleb gruboziarnisty lub pumpernikiel

46

100g (3 kromki)

150g (4-5 kromek)

Jabłka

 

38

400g (3 średnie)

600g (4 średnie)

Jogurt

 

33

400g

600g

Napoje dla sportowców

ok.40

1 szklanka

1 ¾ szklanki

Owsianka

 

42

600g

900g

Pieczona fasola

 

48

450g (puszka)

670g (1 ½ puszki)

Pomarańcze

 

44

600g (5 małych)

900g (7 małych)

Sałatka owocowa

 

ok.50

500g

750g

Spaghetti, ugotowane

 

37

200g

300g

Suszone morele

 

31

105g

160g

     Kobiety o masie ciała ok.50 kg powinny zjeść 50g węglowodanów.

     Mężczyźni o masie ciała ok. 75 kg powinni zjeść 75g węglowodanów.             

 

 

Tabela produktów o średnim indeksie glikemicznym

 

Produkt

Indeks glikemiczny

Porcja zawierająca 50g węglowodanów

Porcja zawierająca 75g węglowodanów

Dżem

 

59

3 łyżki

6 łyżek

Miód

 

58

2 ½ łyżki

4 łyżki

Muesli

 

56

75g i 200ml mleka

110g i 250ml mleka

Płatki otrębowe z rodzynkami

52

45g i 200ml mleka

75g i 250ml mleka

Ryż (np. basmati)

 

54-64

180g

270g

Sok pomarańczowy

 

46

600ml (ok.2 ½ szklanki)

900ml (ok.3 ½ szklanki)

Zastosowanie indeksu glikemicznego w dniu zawodów:

 

Śniadanie o niskim indeksie glikemicznym:

1.     Talerz owsianki z mlekiem o niskiej zawartości tłuszczu.

2.     Makaron z sosem pomidorowym.

3.     koktajl mleczny z owocami.

 

Posiłek na dwie godziny przed startem:

1.     Suszone morele.

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin