ZASADY ODŻYWIANIA SPORTOWCÓW
Do osiągnięcia sukcesu w sporcie pomocna jest dieta wysokowęglowodanowa. Spożywanie węglowodanów w czasie intensywnego wysiłku zwiększa wytrzymałość, czyli zdolność do kontynuowania wysiłku.
Posiłek zawierający węglowodany należy spożyć ok.2 godzin przed intensywnym wysiłkiem, takim jak np. bieg, aby mógł on opuścić żołądek i dotrzeć do jelita cienkiego Tam węglowodany zawarte w większości produktów żywnościowych przed upływem dwóch godzin i rozpoczęciem zawodów zostaną przerobione na energię.
Organizmowi potrzebne są produkty trawione wolno takie jak np.: makarony, jęczmień, pełne ziarna zbóż, owsianka, niektóre odmiany ryżu i pieczywo pełnoziarniste, a także produkty zawierające soczewicę, ciecierzycę, kuskus, owies, nasiona roślin strączkowych.
Produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG – lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu) powinno stosować się na 1-2 godziny przed zawodami, aby poprawić wytrzymałość sportowców.
Po ciężkim, wyczerpującym wysiłku organizm musi odtworzyć zapasy węglowodanów w mięśniach. Dlatego zaraz po treningu spożywa się posiłek węglowodanowy.
Jeśli chcemy utrzymać intensywność treningu z dnia na dzień, to korzystne będzie wybieranie produktów o wysokim I G. Dotyczy to bardzo intensywnych wysiłków, których czas trwania jest dłuższy niż 90 minut.
Produkty o niskim I G należy spożywać przed wysiłkiem - na około 2 godziny przed ważnymi zawodami. Powolne trawienie zapewnia stałe uwalnianie glukozy do krwi w czasie zawodów. W ten sposób produkty o niskim I G wydłużają możliwość kontynuowania wysiłku, poprawiają wytrzymałość, opóźniają pojawienie się zmęczenia. Ryż o wysokiej zawartości amylozy i makarony to dobre przykłady produktów o niskim I G.
Przed zawodami zalecane są następujące produkty o niskim I G: pieczona fasola z grzanką, płatki owsiane lub makaron z pomidorowym puree.
W czasie zawodów i po, bardzo przydatne są napoje dla sportowców, gdyż podwyższają one cukier we krwi i odbudowują zapasy glikogenu w mięśniach.
Zamieszczone poniżej tabele przedstawiają wielkość proporcji produktów o niskim I G zawierających 50 lub 75g węglowodanów.
Wielkość porcji produktów o niskim indeksie glikemicznym, którą należy
spożyć 1-2 godziny przed zawodami
Porcja zawierająca 50g węglowodanów
Porcja zawierająca 75g węglowodanów
Chleb gruboziarnisty lub pumpernikiel
46
100g (3 kromki)
150g (4-5 kromek)
Jabłka
38
400g (3 średnie)
600g (4 średnie)
Jogurt
33
400g
600g
Napoje dla sportowców
ok.40
1 szklanka
1 ¾ szklanki
Owsianka
42
900g
Pieczona fasola
48
450g (puszka)
670g (1 ½ puszki)
Pomarańcze
44
600g (5 małych)
900g (7 małych)
Sałatka owocowa
ok.50
500g
750g
Spaghetti, ugotowane
37
200g
300g
Suszone morele
31
105g
160g
Kobiety o masie ciała ok.50 kg powinny zjeść 50g węglowodanów.
Mężczyźni o masie ciała ok. 75 kg powinni zjeść 75g węglowodanów.
Indeks glikemiczny
Dżem
59
3 łyżki
6 łyżek
Miód
58
2 ½ łyżki
4 łyżki
Muesli
56
75g i 200ml mleka
110g i 250ml mleka
Płatki otrębowe z rodzynkami
52
45g i 200ml mleka
75g i 250ml mleka
Ryż (np. basmati)
54-64
180g
270g
Sok pomarańczowy
600ml (ok.2 ½ szklanki)
900ml (ok.3 ½ szklanki)
Śniadanie o niskim indeksie glikemicznym:
1. Talerz owsianki z mlekiem o niskiej zawartości tłuszczu.
2. Makaron z sosem pomidorowym.
3. koktajl mleczny z owocami.
Posiłek na dwie godziny przed startem:
1. Suszone morele.
...
Lebiod