(OPIS) Obiady szkolne z uwzględnieniem GHP i systemu HACCP.pdf
(
2005 KB
)
Pobierz
351623677 UNPDF
OBIADY SZKOLNE
z uwzględnieniem zasad Dobrej Praktyki Higienicznej
oraz systemu HACCP dla posiłków szkolnych
Autorzy:
Prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska
Inż. Katarzyna Figurska
Prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz
Mgr inż. Ewa Rychlik
Dr n. med. Halina Turlejska
Dr n. roln. Iwona Traczyk
Mgr inż. Bożena Wajszczyk
Dr n. roln. Katarzyna Wolnicka
Opracowanie oraz wydrukowanie niniejszej monograii zostało sinansowane
ze środków publicznych będących w dyspozycji Ministra Zdrowia w ramach
Narodowego Programu Zapobiegania Nadwadze i Otyłości oraz Przewlekłym
Chorobom Niezakaźnym poprzez Poprawę Żywienia i Aktywności Fizycznej
na lata 2007–2011 (POL-HEALTH).
NARODOWY PROGRAM ZAPOBIEGANIA NADWADZE I OTYŁOŚCI
ORAZ PRZEWLEKŁYM CHOROBOM NIEZAKAŹNYM
POPRZEZ POPRAWĘ ŻYWIENIA I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ
2007-2011
OBIADY SZKOLNE
z uwzględnieniem zasad Dobrej Praktyki Higienicznej
oraz systemu HACCP dla posiłków szkolnych
Redaktor:
prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz
Instytut Żywności i Żywienia
Warszawa 2008
Recenzenci:
prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek
Dyrektor Instytutu Medycyny Społecznej
Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego
prof. dr hab. n. med. Jerzy Socha
Przewodniczący Komisji Żywienia Dzieci i Młodzieży
Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN
Redakcja:
Krystyna Molska
Renata Gajowiak
Projekt okładki:
OPEN. Agencja wydawniczo-reklamowa
© Copyright by Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2008
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Przedruk i reprodukcja w jakiejkolwiek postaci całości lub części książki
bez pisemnej zgody wydawcy są zabronione.
ISBN: 978-83-86060-70-2
Wydanie I
Wydawca:
INSTYTUT ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA
02-903 Warszawa, ul. Powsińska 61/63
tel. +48 (0-22) 55-09-671
e-mail: biblioteka@izz.waw.pl
www.izz.waw.pl
Spis treści
Wstęp
M. Jarosz
................................................. 7
1. Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży
w wieku szkolnym
B. Wajszczyk, J. Charzewska .
................................. 13
2. Znaczenie żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży
E. Rychlik, M. Jarosz . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
25
3. Zalecenia dotyczące wartości odżywczej posiłków, ze szczególnym
uwzględnieniem obiadów w szkole
I. Traczyk, K. Wolnicka
..................................... 33
4. Zalecenia dotyczące doboru produktów spożywczych
i metod obróbki kulinarnej
I. Traczyk
................................................ 39
5. Zasady układania jadłospisów
E. Rychlik, K. Wolnicka
..................................... 51
6. Zasady Dobrej Praktyki Higienicznej oraz system HACCP
przy sporządzaniu posiłków szkolnych
H. Turlejska
.............................................. 57
7. Założenia przyjęte przy opracowywaniu jadłospisów dla uczniów
szkół podstawowych i gimnazjalnych
E. Rychlik, K. Wolnicka
..................................... 77
8. Jadłospisy dla uczniów szkół podstawowych
K. Wolnicka, E. Rychlik, K. Figurska
........................... 85
9. Jadłospisy dla uczniów szkół gimnazjalnych
E. Rychlik, K. Wolnicka, K. Figurska
.......................... 179
Piśmiennictwo ............................................281
5
Plik z chomika:
Lebiod
Inne pliki z tego folderu:
diety alternatywne i ich skutki zdrowotne.docx
(15 KB)
diety eliminacyjne.docx
(10 KB)
metody badania sposobu odżywiania.docx
(12 KB)
nietolerancje składników pokarmowych.docx
(56 KB)
racjonalne żywienie - wymogi, wady w żywieniu i ich skutki, ustalanie jadłospisu.docx
(18 KB)
Inne foldery tego chomika:
Dokumenty
Galeria
Playlisty
Prywatne
zachomikowane
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin