Strucla makowa.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

ciasto:

 

30 dag mąki,

 

15 dag cukru pudru,

 

1 całe jajko,

 

2 żółtka,

 

1/2 szklanki mleka,

 

4 dag drożdży,

 

łyżeczka cukru (do drożdży),

 

szczypta soli;

 

mak

 

Wykonanie:

 

Masło utrzeć z cukrem na pianę, dodawać stopniowo: jajko, żółtka, sól i rozpuszczone w mleku drożdże, na końcu, pomału wsypać mąkę i doskonale wyrobić ciasto, aż stanie się lśniące i zacznie odstawać od miski i ręki. Pozostawić do wyrośnięcia (najmniej na godzinę).

 

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na owalny placek, ok.1 cm grubości, posmarować białkiem i równomiernie ale dość grubo nałożyć letni farsz makowy. Ciasto zwinąć ciasno, zlepić spód i końce, ułożyć w natłuszczonej formie, w której powinno jeszcze podrosnąć, upiec (ok.45 minut) sprawdzając patyczkiem.

 

Gotowy, wystudzony makowiec polać lukrem cytrynowym lub pomarańczowym i udekorować rodzynkami, skórką pomarańczową lub siekanymi orzechami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin