Składniki:
ciasto:
30 dag mąki,
15 dag cukru pudru,
1 całe jajko,
2 żółtka,
1/2 szklanki mleka,
4 dag drożdży,
łyżeczka cukru (do drożdży),
szczypta soli;
mak
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na pianę, dodawać stopniowo: jajko, żółtka, sól i rozpuszczone w mleku drożdże, na końcu, pomału wsypać mąkę i doskonale wyrobić ciasto, aż stanie się lśniące i zacznie odstawać od miski i ręki. Pozostawić do wyrośnięcia (najmniej na godzinę).
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na owalny placek, ok.1 cm grubości, posmarować białkiem i równomiernie ale dość grubo nałożyć letni farsz makowy. Ciasto zwinąć ciasno, zlepić spód i końce, ułożyć w natłuszczonej formie, w której powinno jeszcze podrosnąć, upiec (ok.45 minut) sprawdzając patyczkiem.
Gotowy, wystudzony makowiec polać lukrem cytrynowym lub pomarańczowym i udekorować rodzynkami, skórką pomarańczową lub siekanymi orzechami.
jokka