Składniki
250 g masła
300 g cukru
500 g sułtanek
500 g rodzynek
400 g suszonych moreli pokrojonych w kostkę
200 g wiśni kandyzowanych pokrojonych w ćwiartki
sok i skórka z dwóch pomarańczy
200 ml brandy plus trochę do nasączania
4 jajka lekko ubite
500 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
Sposób wykonania
W rondlu wymieszać: maslo, cukier, suszone owoce, wiśnie, pokrojoną skórkę pomarańczową, sok i 200ml brandy. Lekko podgrzać aż się masło rozpuści , a
następnie gotować na małym ogniu 5 minut. Zostawić do wystudzenia.
Wymieszać pozostałe składniki. Przełożyć do wyłożonej folią blachy i piec przez 2-2,5 godziny w piekarniku o temp.150 st.C. Jeżeli wierzch za bardzo zbrazowieje należy przykryć folią aluminiową.
Po 2 godz. sprawdzić czy już jest dobre, wkładając patyczek do środka - po wyjęciu powinien być czysty. Po wyjęciu z piekarnika ostudzićn nakłuć w kilku miejscach patyczkiem i polać 2 łyżkami brandy.
Owinąć szczelnie folią, polewać ciasto brandy raz w tygodniu, aż do świąt.
jokka