Keks z suszonych owoców.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

250 g masła

 

300 g cukru

 

500 g sułtanek

 

500 g rodzynek

 

400 g suszonych moreli pokrojonych w kostkę

 

200 g wiśni kandyzowanych pokrojonych w ćwiartki

 

sok i skórka z dwóch pomarańczy

 

200 ml brandy plus trochę do nasączania

 

4 jajka lekko ubite

 

500 g mąki tortowej

 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

1 łyżeczka przyprawy do piernika

 

1 łyżeczka cynamonu

 

Sposób wykonania

 

W rondlu wymieszać: maslo, cukier, suszone owoce, wiśnie, pokrojoną skórkę pomarańczową, sok i 200ml brandy. Lekko podgrzać aż się masło rozpuści , a

następnie gotować na małym ogniu 5 minut. Zostawić do wystudzenia.

 

Wymieszać pozostałe składniki. Przełożyć do wyłożonej folią blachy i piec przez 2-2,5 godziny w piekarniku o temp.150 st.C. Jeżeli wierzch za bardzo zbrazowieje należy przykryć folią aluminiową.

 

Po 2 godz. sprawdzić czy już jest dobre, wkładając patyczek do środka - po wyjęciu powinien być czysty. Po wyjęciu z piekarnika ostudzićn nakłuć w kilku miejscach patyczkiem i polać 2 łyżkami brandy.

 

Owinąć szczelnie folią, polewać ciasto brandy raz w tygodniu, aż do świąt.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin