Ślimaki z rodzynkami.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

Na ciasto:

   

250 g mąki

   

15 g drożdży

   

1/8 l letniego mleka

   

30 g płynnego masła

   

30 g cukru

   

1 jajko

 

Na nadzienie:

   

50 g płynnego masła

   

100 g rodzynek

   

50 g cukru

   

1 łyżeczka cynamonu

   

1 żółtko

   

1 łyżka wody

 

Sposób wykonania

 

Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Wlać letnie mleko, rozpuscić w nim drożdże i zmieszać z niewielką ilością mąki. Rozczyn oprószyć mąką. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 min do wyrosniecia.

 

Jajka, masło i cukier dokładnie wymieszać, dodać do rozczynu. Wszystko wymieszać i wyrobic gładkie ciasto odstające od ręki. Potem odstawić ciasto na 15-30min do dalszego wyrosnięcia. Powinno dwa razy zwiększyć objętość.

 

Ciasto rozwałkować na placek o wymiarach 40x30 cm. Posmarować ciasto płynnym masłem, obsypać rodzynkami, cukrem i cynamonem. Zwinąć ciasto w rulon od dłuższej strony. Rulon pokroic na kawałki szerokości ok 4 cm.

 

Ciastka ułożyć na blasze do pieczenia i troche rozpłaszczyć ręką. Posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżką wody. Zostawic na 10 min do dalszego wyrośnięcia.

 

Piec ok 10-15 min w temp. 200 st C. Po upieczeniu mozna je polukrować. 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin