Makowiec z sernikiem.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

MASA MAKOWA:

 

1 szklanka maku,

 

125 dkg masła,

 

1/2 szklanki miodu,

 

3 jajka,

 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

MASA SEROWA:

 

1 kg sera,

 

2 i 1/2 szklanki cukru,

 

8 jajek,

 

250 dkg masła,

 

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

 

LUKIER:

 

1 szklanka cukru pudru,

 

tabliczka czekolady,

 

sok z 1 cytryny,

 

masło i bułka tarta do blachy

 

Sposób wykonania:

 

MASA MAKOWA:

 

Mak zalać wrzącym mlekiem (ok. 1/2 l) i odstawić na 12 godzin. Następnie osączyć i zemleć dwa razy. Dodać miód i utrzeć.

Prostokątną blachę posmarować masłem, wysypać tartą bułką. Masło utrzeć z żółtkami, dodać mak i proszek do pieczenia. Ubić pianę z białek, delikatnie połączyć z masą makową. Wylać równą warstwą na blachę. Piec 15 minut w temp. 200 stopni.

 

MASA SEROWA:

 

Ser zemleć, ucierać dodając po jednym żółtku. Wlać stopione i lekko przestudzone masło, wsypać proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej przesypując mąką ziemniaczaną, wymieszać. Masę wyłożyć na zapieczoną masę makową. Piec przez 35 - 40 minut w temp. 220 stopni.

 

LUKIER:

 

Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, dodając go tyle, by lukier miał konsystencję ciasta naleśnikowego. Czekoladę rozpuścić osobno w kąpieli wodnej.

Gorące ciasto posmarować lukrem i dekoracyjnie polać rozpuszczoną czekoladą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin