Wołowina po burgundzku1/2 kg wołowiny zrazówki1/2 kg pieczarek młodych, białych4 średnie cebule2 spore ząbki czosnku10 dkg słoniny3 średnie marchewki1 łyżka oleju i tłuszcz do smażenianieco mąkisól, pieprz do smaku1/2 butelki czerwonego wytrawnego winaDo garnka wkładamy cienkie plastry słoniny, polewamy łyżką oleju. Pokrojoną marchew układamy na słoninie. Mięso kroimy w plastry, solimy, obtaczamy w mące, obsmażamy na patelni. Cebulę i pieczarki kroimy. Na marchew kładziemy warstwę mięsa, cebuli i pieczarek. Solimy, pieprzymy, potem znów mięso, cebula, pieczarki itp.Garnek stawiamy na b.małym ogniu, przykrywamy pokrywą, dusimy (danie nie przypala się dzięki słoninie).Gdy mięso będzie już miękkie dolewamy wino tak, aby lekko zakryło powierzchnie potrawy.Po 15 min. potrawa gotowa.Podawać z ryżem, kaszą lub kluskami kładzionymi.
rycombel2