Poledwica w sosie hiszpanskimPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.1 kg poledwicy wolowej,100 g boczku,250 g karczochow z puszki,250 g szparagow,250 g fasolki szparagowej,150 ml bialego wina,50 g masla,50 ml oleju,1/2 peczka zielonej pietruszki,4 zabki czosnku,6 pomidorow,1 lyzka oleju do smazenia pomidorow.Sos hiszpanski patrz przepis w rozdziale "sosy".1. Poledwice umyc, oczyscic z tluszczu i osuszyc. Maslo stopic. Piekarnik nagrzac do temp. 200żC. Do brytfanny wlozyc poledwice, polac stopionym maslemi olejem. Po 15 min obnizyc temp. piekarnika do 180żC. Poledwice polac winemi piec ok. 40 min. Polewac czesto sosem z pieczenia i odwracac przy pomocy 2lyzek (a nie widelcow), aby nie nakluc miesa. Posolic poledwice na 10 minprzed koncem pieczenia a nastepnie otworzyc piec na 5 min, aby mieso niecoostyglo i ponownie piec zamknac.2. Jarzyny umyc. Czosnek obrac, oplukac. Fasolke szparagowa oczyscic i ugotowacw osolonej wodzie. Szparagi oczyscic, odciac twarde konce i zwiazac w malepeczki. Wrzucic do wrzacej, osolonej wody i ugotowac. Karczochy osaczyc zzalewy i podgrzac.3. Zielona pietruszke umyc i drobno pokroic. Czosnek umyc i posiekac. Pomidoryprzeciac na pol i posolic.4. Na patelni rozgrzac olej. Przekrojone pomidory ulozyc skorka do dolu. Posypac zielona pietruszka, czosnkiem i sola. Patelnie przykryc i dusic pomidoryna malym ogniu 10 min. Odkryc.5. Ciepla poledwice przelozyc na polmisek. Polac sosem hiszpanskim i dookolaulozyc jarzyny.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 50.
rycombel2