Daging peaja - duszona wolowina po malajskuPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz.500 g wolowiny,8-10 szalotek,kawalek swiezego imbiru (5 mm),1-2 zabki czosnku,3 lyzki oleju,3 lyzki proszku curry,1 lyzka wody,4 lyzki soku cytrynowego,1 lyzeczka cytronelli,1/4 lyzeczki galki muszkatolowej,1 lyzeczka ziaren kozieradki,4 kartofle.1. Wolowine pokroic na plastry o grubosci 1 cm, a nastepnie na kwadraty 4x4 cm.2. Imbir obrac i pokroic na wiorki. Czosnek obrac i utrzec w mozdzierzu. Szalotki drobno pokroic.3. Olej wlac do garnka. Szalotki, imbir i czosnek podsmazyc na oleju, na zlotykolor.4. Proszek curry wymieszac z 1 lyzka wody. Dodac do garnka, a nastepnie smazyc,ciagle mieszajac przez 2 min. Dodac wolowine, dobrze wymieszac z przyprawamii smazyc, az zbrazowieje.5. Sok cytrynowy wlac do garnka, wymieszac i zalac taka iloscia wody, aby calkowicie zakryla mieso. Nastepnie dodac cytronelle, galke muszkatolowa orazziarenka kozieradki. Zakryc i gotowac, az mieso bedzie miekkie (ok. 1godz.).6. Kartofle obrac i pokroic na cwiartki. Dodac do miesa i gotowac, az kartoflebeda ugotowane, a sos zgestnieje.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 44.
rycombel2