Kotlety cielece panierowanePorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.600 g cieleciny z kostka (gorka),50 g masla,1 jajo,sol, pieprz,maka i bulka tarta do posmarowania,800 g brukselki,1 lyzka masla.1. Mieso umyc, odrabac kosci kregoslupa, wykroic 4 kotlety. Przy kazdym zostawic kostke zebrowa. Oczyscic dokladnie kostki z miesa. Odciac od kotletownierowne brzegi i tluszcz. Odciete mieso drobno posiekac.2. Kotlety rozbic tluczkiem, posypac sola i pieprzem. Na kazdym polozyc trocheposiekanego miesa i rozsmarowac cienko nozem.3. Brukselke obrac ze zwiedlych listkow, oplukac. Ugotowac w duzej ilosci osolonej wody, bez przykrycia. Odcedzic, dodac maslo, sol i pieprz.4. Kotlety panierowac kolejno w mace, jaju i tartej bulce. Na patelni rozgrzacmaslo, smazyc na zloty kolor z obu stron.5. Na polmisku uformowac piramidke z brukselki i oblozyc kotletami ulozonymikostkami do gory. Na kostki mozna zalozyc papierowe "papiloty" dla dekoracji.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 28 "Cielęcina i wołowina", strona 72.
rycombel2