Sałatka śledziowa 1600 g. ziemniaków,250 g. filetów ze śledzi,duża cebula,sól,duże, kwaskowate jabłko,5 konserwowych buraczków,100 g. kiszonych ogórków,150 ml. majonezu,150 ml. chudego, naturalnego jogurtu,łyżka octu winnego,2 łyżki z zalewy po buraczkach ( niekoniecznie ),szczypta białego pieprzu.Ziemniaki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą iugotować w mundurkach w osolonej wodzie przez 25-30 minut. Filety wymoczyć w zimnej wodzie, osuszyć, pokroićw kostkę. Cebulę obrać i pokroić w krążki, a obrane jabłko w kostkę. Buraczki osączyć, pokroić w kostkę, ogórki - w plasterki.Ziamniaki odcedzić, dokładnie wystudzić, obrać, pokroićw plasterki i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami.Majonez wymieszać z jogurtem, octem i pieprzem. Jeślisos będzie za mało kwaskowaty, dodać do smaku zalewęburaczaną.Sałatkę przełożyć na salaterkę i polać różowym sosem.
rycombel2