Sałatka z owocami2 cykorie,1 jabłko winne /10 dag/,1 grejpfrut /20 dag/3 mandarynki /15 dag/,1 banan /12 dag/,1 łyżka posiekanych orzechów włoskich,2 łyżki rodzynek,5 suszonych śliwek,4 łyżki oleju, sok z 1/2 cytrynyCykorie opłukać, osączyć i pokroić. Jabłko umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w plasterki. Grejpfrut i mandarynki obrać ze skórki, podzielić na małe kawałki. Banan obrać, pokroić w plasterki. Rodzynki i śliwki umyć i namoczyć w przegotowanej wodzie, potem osączyć. Śliwki pokroić w paseczki. Cykorię zmieszać z owocami i orzechami. Z oleju, soku z cytryny, soli i cukru przygotować sos. Polać nim sałatkę i lekko wymieszać. Przed podaniem wstawić do lodówki na 30 min. /3-4 porcje/
rycombel2