Sałatka grecka 53 duze pomidory,1 ogorek 'waz' lub 3 male,2 cebule,1-2 zielone papryki,garsc oliwek, najlepiej tych duzych z rodzaju "kalamata olives", a jesli nie to moga byc z marynaty, byle czarne;sol, pieprz do smaku,sok z 1 cytryny,5 lyzek oliwy,20dkg sera owczego "feta" lub bryndzy,oregano. wykonaniePomidory pokroic w osemki, ogorki w polkrazki, cebule i papryki w krazki. Dodac oliwki, przyprawic sola i pieprzem. Skropic sokiem z cytryny, oliwa i wymieszac. Na wierzchu ulozyc ser feta pokrojony w plastry i posypac oregano.Moznaposypac obficie natka pietruszki. Zwykle tak robie jesli w salatce ogorek sasiaduje z pomidorem. Mozna rowniez dodac 1-2 zabki czosnku pokrojonego na cienkie plasterki.Smacznego!From: "Ewa M." <knowacz@usa.net_NoSpam>Ja robie troche inaczej: z oliwki, soku z cytryny, zabka czosnku (utartego) i reszty przypraw do smaku robie cos w rodzaju winegred (nie wiem jak sie toto dokladnie pisze) i dopiero tym sosem polewam warzywka.Pycha!Pozdrawiam i smacznego
rycombel2