Salatka litwackaPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 50 min.200 g pieczeni cielecej lub pieczonego drobiu lub chudego miesa z rosolu,4 ziemniaki,1 marchew,1/2 sredniego selera,150 g kalafiora,100 g zielonego groszku,100 g fasoli szparagowej,ogorek kiszony,jablko,jajo na twardo,cytryna,natka pietruszki,sol, pieprz,odrobina czosnku.1. Ziemniaki ugotowac w lupinie, obrac i pokroic w kostke.2. Warzywa ugotowac oddzielnie, kalafior podzielic na rozyczki, fasole szparagowa drobno pokroic, jablko obrac, pokroic w kostke.3. Dodac pokrojona w drobna kostke pieczen lub chude mieso z rosolu, ewentualnie mieso drobiowe.4. Wszystko wymieszac, przyprawic sola, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny.5. Podawac w salaterze, przybierajac salatke jajem na twardo pokrojonym w cienkie plasterki lub posiekanym. Posypac siekana natka pietruszki.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 24.
rycombel2