Bukiet z surówekPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 4,5 godz.1 zielona salata,400 g kapusty chinskiej lub bialej,200 g ugotowanej bialej fasoli,2 marchewki,1/2 duzego selera bulwiastego,2 pory (tylko biale czesci),1 ogorek,2 pomidory,3 czerwone ostre papryki,6 ugotowanych kartofli,kilka marynowanych grzybow, korniszonow, cebulek,3 lyzki kaparow,1 lyzka soku cytrynowego,1 lyzka majeranku,1 zabek czosnku,sol,2 lyzeczki cukru.Sos:9 lyzek oliwy,3 lyzki soku cytrynowego,sol, pieprz.1. Surowe jarzyny umyc, osaczyc z wody.2. Przygotowac sos. Rozetrzec sol i pieprz z sokiem cytrynowym. Dodac oliwe,wymieszac.3. Kapuste poszatkowac na cieniutkie paseczki dlugosci 5-6 cm. Wymieszac z cukrem, odstawic na 2 godz. Marchewki i seler obrac, zetrzec na tarce o malychotworach. Skropic zaraz sokiem cytrynowym, by nie sciemnialy. Do marchewkidodac 1 lyzeczke cukru. Pory (tylko biale czesci) pokroic na plasterki. Papryke bez pestek pokroic na cieniutkie paseczki. Ugotowane kartofle pokroicna plasterki. Kazdy pomidor przekroic na 8 czesci. Ogorek pokroic na plasterki. Fasolke osaczyc z wody, dodac roztarty czosnek, sol, majeranek i 1lyzke sosu.4. Poszatkowana kapuste lekko odcisnac, dodac papryke, 2 lyzki sosu, wymieszac,odstawic na 2 godz.5. Na lisciach salaty ulozyc dekoracyjnie jarzyny, przybrac korniszonami, cebulkami i grzybkami. Przed podaniem polac sosem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 18 "Sałaty i sałatki", strona 18.
rycombel2