Sałatka majonezowa mięsnaSkładniki sałatki:95 dkg ziemniaków20 dkg jabłek12 dkg ogórkówświeżych lub kiszonych20 dkg mięsa pieczonego lub gotowanegoSos majonezowy1 żółtko12 dkg oleju(2-3 dkg musztardy)ocetsólcukier do smakuprzybranie sezonoweUgotować ziemniaki, ostudzić, pokrajać w drobną kostkę. Ogórki i jabłka pokrajać w kostkę lub paski. Mięso pokrajać w kostkę. Sporządzić sos majonezowy wg przepisu na, wymieszać wszystkie składniki z sosem, przyprawić solą, cukrem i octem (można dodać musztardę),jeżeli potrzeba, sałatkę trochę rozrzedzić rosołem, aby była soczysta. Sałatkę wyłożyć na półmisek, barwnie przybrać, wynieść w chłodne miejsce. Można ją ułożyć porcjami na opłukanych i otrząśniętych z wody listkach sałaty.
rycombel2