Sałatka ananasowa ostro-słodka (Indonezja)1 mała puszka ananasa w kostkach lub 1/4 kg obranych jabłek ewentualnie dyni pokrajanej w grubą kostkź1 łyżka oleju jadalnego1/2 małej cebuli pokrajanej w cienkie talarki1 strąk świeżego pieprzu tureckiego pokrajany w skośne paski lub1/4 łyżeczki ostrej papryki ewentualnie chilli1/2 łyżeczki cynamonu1/4 szklanki soku ananasowego lub 3 łyżki cukru z 1/4 szklanki wody i 1 łyżeczka octuCebulę i pieprz turecki smażyć na rozgrzanym oleju przez 2 min. (chili lub paprykę dodać na 15 sek. przed zakończeniem smażenia). Dodać pozostałe składniki, dusić przez 10 min., (jabłka lub dynię dusić przez 5 min.).Proporcje dla 3 osób
rycombel2