Chlebek pitta (arabski)Porcja dla 7 osob. Czas przygotow. 3 godz.1 lyzeczka cukru,285 ml cieplej wody,45 g suchych drozdzy,450 g maki,1 lyzka soli,1/2 lyzeczki sproszkowanego kminku,1 lyzka oliwy,otreby.1. Cukier rozpuscic w 125 ml mody, dodac drozdze i wymieszac. Odstawic w cieplemiejsce. W tym czasie podgrzac duza miske.2. Make przesiac do miski. Dodac sol, kminek i dobrze wymieszac. Wlac rozpuszczone drozdze i reszte wody. Wygniatac przez 10-15 min., az ciasto bedzielsniace, elastyczne i nie bedzie przyklejac sie do rak.3. Ciasto wlozyc do miski wysmarowanej oliwa. Obtoczyc ciasto w oliwie. Miskewlozyc do duzej foliowej torby, aby wierzch i spod miski byly zakryte, anastepnie odstawic w cieple miejsce, az ciasto podwoi swoja objetosc (ok. 2godz.).4. Duza tace posypac otrebami i odstawic. Ciasto wygniatac na stolnicy posypanej maka przez 1-2 min., podzielic na 7 kawalkow. Kazdy kawalek rozwalkowacna placek o srednicy 20 cm. Porcje plackow przelozyc na tace posypana otrebami.5. Blache posmarowana oliwa wstawic do nagrzanego piekarnika na 5 min. Porcjeplackow klasc na blache, wstawic do piekarnika i piec 3-5 min. Przygotowacnastepna porcje plackow, obtoczyc w otrebach, a nastepnie piec. Chlebki powinny byc miekkie i biale. Podawac na cieplo lub ostudzic, zawinac w foliei wstawic do lodowki lub zamrazalnika. Przed podaniem zagrzac w piekarniku.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 92.
rycombel2