01. Nigella Ucztuje.docx

(5514 KB) Pobierz

Przepisy Nigelli Lawson - Nigella Ucztuje

 

MIARY I WAGI

JEŚLI CHODZI O SZKLANKI ,KUBKI I FILIŻANKI, TO CHODZI O POJEMNOŚĆ 250 ml.

 

5 ml = 1 łyżeczka

15ml = 1 łyżka stołowa

 

 

60ml = ¼ szklanki

75ml = ⅓ szklanki

125ml = ½ szklanki

150ml = 2/3 szklanki

175ml = ¾ szklanki

250ml = 1 szklanka

600ml = 2 ½ szklanki

900ml = 3 ¾ szklanki

1 litr = 4 szklanki

 

 

1 szklanka cukru = 200g

1 szklanka mąki = 140g

1 szklanka ryżu = 200g

1 szklanka mrożonego groszku = 125g

1 szklanki bułki tartej = 70g

1 szklanka startego sera = 100g

1 szklanka groszków czekoladowych = 175g

1 szklanka rodzynek = 150g

1 szklanka miodu/syropu = 300g

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ODCINEK

 

CZEKOLADOWY RAJ - CZEKOLADA NA GORĄCO DLA DOROSŁYCH

 

 

2 kubki mleka

ok. 100g ciemnej czekolady, lub półsłodkiej (według uznania)

1 laska cynamonu

2 łyżeczki miodu

1 łyżeczka brązowego cukru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

2 łyżki stołowe ciemnego rumu

 

Wlej mleko do garnka, dodaj połamaną czekoladę, laskę cynamonu, miód, cukier i podgrzewaj powoli aż czekolada się rozpuści.

 

Dodaj wanilię i mieszając dodaj łyżkę rumu (spróbuj czy chcesz więcej).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ODCINEK 1

 

CZEKOLADOWY RAJ - CZEKOLADOWY SERNIK

 

 

Baza sernika :

1 1/3 filiżanki pokruszonych ciastek pełnoziarnistych

55g kostki masła

1 łyżeczka kakao

 

Nadzienie :

ok 170g gorzkiej lub półsłodkiej czekolady, drobno posiekanej

2 1/2 kubka kremowego serka

3/4 filiżanki cukru

1 łyżeczka sproszkowanego custard (słodki, żółto jajeczny sos waniliowy na mleku)

3 duże jajka

3 duże żółtka z jajek

2/3 filiżanki śmietany

1/2 łyżeczki kakao, rozpuszczonego w 1 łyżce stołowej cieplej wody

 

Sos :

ok. 85g półsłodkiej czekolady, drobno siekanej

1/2 szklanki śmietany kremówki

1 łyżeczka ciemnego sosu kukurydzianego

 

Potrzebny sprzęt: tortownica (ok. 22cm średnicy)

 

Nastaw piekarnik na ok. 180˚C

Do bazy rozkruszyć ciastka, potem dodać masło i kakao. Składniki umieścić w tortownicy. Ugnieść masę na spodzie tortownicy, wstawić do lodówki na czas robienia nadzienia.

 

Rozpuścić czekoladę , w mikrofalówce lub kąpieli wodnej I odstawić do wystygnięcia.

 

Ubić serek, aby zmiękł potem dodać cukier i proszek custard, zmiksować jeszcze raz, aby się połączyły. Ubić jajka, a potem żółtka i śmietanę. W końcu dodać kakao (rozpuszczone w wodzie) i rozpuszczoną czekoladę i zmiksować na gładką masę.

 

Wyciągnij tortownice z lodówki i owiń folią spożywczą, a potem jeszcze raz folia aluminiową. To ochroni ciasto przed wodną kąpielą.

 

Umieścić tortownicę w brytfannie wlej nadzienie sernika. Wypełnić brytfannę ,dopiero co, ugotowaną wodą do połowy tortownicy i piec ok. 45min-1h. Góra sernika powinna być spieczona, ale spód powinien być jeszcze wilgotny.

 

Zdjąć folię I odstawić sernik do wystygnięcia. Włożyć do lodówki kiedy nie jest już gorący i zostawić na noc. Wyciągnąć z lodówki chwilę przed podaniem.

 

Aby zrobić sos: Rozpuść czekoladę, śmietanę kremówkę I syrop. Kiedy czekolada prawie się rozpuści, zdejmij ją z gazu i rozmieszaj na gładki sos. Pozwól jej trochę ostygnąć i polej sernik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ODCINEK 1

 

CZEKOLADOWY RAJ - KARMELOWO-CZEKOLADOWE SŁODKIE KULKI

 

 

 

4 czekoladowe batony (najlepiej Mars albo Milky Way)

55g niesolonego masła

2 1/2 szklanki słodzonych płatków śniadaniowych (najlepiej Cornflakes)

 

Potrzebny sprzęt: papierowe foremki na babeczki

 

Połam batony i wrzuć do garnka. Dodaj masło i rozpuść na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy wszystko się stopi, zanurz płatki w czekoladowej miksturze i mieszaj gumową łopatką, aż wszystkie się nią pokryją.

 

Wpełnij foremki i wstaw do lodówki na min. 1 godz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ODCINEK 1

 

CZEKOLADOWY RAJ - POTRÓJNIE CZEKOLADOWE CIASTKA "BROWNIES"

 

 

330g i 2 łyżki stołowe nie solonego masła

Ok. 340g półsłodkiej czekolad najlepszej jakości

6 jajek

1 3/4 filiżanki cukru

1 łyżka stołowa ekstraktu z wanilii

1 1/2 filiżanki plus 2 łyżki stołowe mąki

1 łyżeczka soli

1/2 filiżanki guziczków z białej czekolady

1/2 filiżanki guziczków półsłodkiej czekolady

Dodatkowo 2 łyżeczki cukru pudru, do przybrania

 

Potrzebny sprzęt: prostokątna forma, wyłożona papierem do pieczenia

 

Nagrzej piekarnik do ok. 175˚CStop masło i czekoladę na małym ogniu.

W osobnej misce ubij jajka razem z cukrem i ekstraktem z wanilii.

 

Ostudź trochę czekoladę, potem dodaj miksturę z jajkiem i wszystko dobrze ubij. Dodaj mąkę i sól. Potem wsyp czekoladowe guziczki. Zmieszaj wszystko razem i wlej do formy.

 

Piecz ok. 25 min. Kiedy ciasto jest gotowe gdy góra jest trochę jaśniejsza, bledsza, a środek jest ciemny i trochę gumowy. Pamiętaj, żeby sprawdzać ciasto, różnica między gumowym a wyschniętym „Brownie” to tylko kilka minut. Uważaj! Ciasto będzie wciąż się piec, nawet w czasie stygnięcia.

 

Przed podaniem, potnij w kwadraty (jeszcze ciepłe) ciasto, połóż na duży talerz i posyp cukrem pudrem, przesiewając go przez sitko.

 

 

 

 

 

ODCINEK 1

 

CZEKOLADOWY RAJ - STAROMODNE CZEKOLADOWE CIASTO

 

Ciasto:

 

1 ½ szklanki mąki

1 filiżanki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

1/3 filiżanki kakao dobrej jakości

165g miękkiego, nie solonego masła

2 duże jajka

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

2/3 filiżanki kwaśnej śmietany

 

Nadzienie/Polewa:

 

ok. 175 g dobrej jakości gorzkiej czekolady

80g masła

2 ½ filiżanki cukru pudru

1 łyżka stołowa syropu kukurydzianego

½ filiżanki kwaśnej śmietany

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Potrzebny sprzęt: 2 tortownice (ok. 20cm średnicy) nasmarowane masłem

Cukrowe kwiatki, do dekoracji (opcjonalnie)

 

Nagrzej piekarnik do ok. 180˚C

 

 

Wszystkie składniki ciasta umieść w jednym naczyniu i zmiksuj na gładką, gęstą masę.

 

Podziel masę na 2 części, gumową łopatką i wlej do przygotowanych tortownic i piec aż tester będzie suchy (tester-patyczek, który wtyka się w ciasto), powinno to zająć jakieś 35min., ale lepiej zacząć już sprawdzać po 25min. Najlepiej zamienić miejscami tortownice w połowie pieczenia. Wyciągnij ciasto z piekarnika i zostaw do wystygnięcia na 10min. Zanim wyciągniesz je z tortownicy. Nie martw się pęknięciami, polewa wszystko zakryje.

 

Żeby zrobić polewę, roztop czekoladę z masłem, w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Jakkolwiek to zrobisz, nie spiesz się, żeby nie przypalić czekolady.

 

Kiedy czekolada stygnie, przesiej przez sitko cukier puder.

 

Dodaj syrop kukurydziany, śmietanę i wanilię do ostudzonej czekolady, kiedy wszystko się połączy, wsyp przesiany cukier. Można to zrobić w mikserze.

 

Dodaj łyżeczkę przegotowanej wody jeśli chcesz, by polewa byłarzadsza lub cukier puder by była gęstsza. Powinna być na tyle płynna by łatwo się rozprowadzać, ale odpowiednio gęsta by nie spłynąć.

 

Wylej ok. 1/3 polewy na środek połówki ciasta i rozprowadź aż po brzegi. Połóż 2 ciasto i delikatnie ściśnij.

 

Resztę polewy rozprowadź na górze i po bokach sklejonych ciast. Pozostaw na kilka minut, żeby stwardniała. Połóż kwiatuszki na szczycie ciasta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ODCINEK 2

 

PYSZNY OBIAD - KOTLET WIEPRZOWY Z SAŁATKĄ SZPINAKOWO-POMIDOROWĄ

 

 

Kotlet:

2 kotlety wieprzowe, ok. 230g każdy

1 jajko

½ łyżeczki musztardy Dijon

¼ łyżeczki suszonego oregano

1 filiżanka bułki tartej

1 łyżka stołowa świeżo startego Parmezanu

1 filiżanka oleju do smażenia

Sól i świeżo zmielony czarny pieprz

 

Sałatka ze szpinaku, czosnku i pomidorów:

3 średnie pomidory

½ zmielonej główki czosnku

1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

1 łyżka stołowa soku z cytryny

4 filiżanki liści szpinaku

Sól i pieprz

 

 

Odetnij biały tłuszcz z kotletów. Połóż go między 2 plastikowymi foliami i rozbij go młotkiem lub wałkiem, aż będzie miał połowę pierwotnej grubości. Uważaj przy rozbijaniu mięsa koło kości.

Rozbij jajko, musztardę, ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin