Jabłecznik Królewski.doc

(21 KB) Pobierz
Jabłecznik Królewski

Jabłecznik Królewski

Składniki:
Ciasto:

3 szkl. mąki,

1 szkl. cukru,

3 łyżeczki proszku do pieczenia,

2 jajka,

1 kostka margaryny.
 

 

4 budynie waniliowe,

2 kg jabłek,

1 szkl. białego wina (według uznania),

1 l soku jabłkowego,

1/4 szkl. cukru.

Jak przyrządzić?
Wyrobić ciasto z podanych składników, schłodzić. Zimne ciasto wyłożyć na blachę. Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posypać nimi ciasto. W międzyczasie rozprowadzić budynie w szklance soku jabłkowego, resztę soku wymieszać z winem i zagotować. Z gotującego się wina z sokiem zrobić budyń. Wylać na jabłka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni przez około 1 godzinę.


Uwagi:
W trakcie chłodzenia się ciasta zetrzeć jabłka i zrobić budyń. Blaszka powinna mieć wymiary około 26 cm/38 cm.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin