Ruletki owocowe.doc

(31 KB) Pobierz
Klafuti z mango

Ruletki owocowe

To jest naprawdę błyskawiczny deser i to bez pieczenia! Krem robi się z owocowego serka, a w środku można ukryć słupki brzoskwini, bananów albo innych owoców. Zimą można użyć mrożonych owoców i owoców z puszki. Ja obtoczyłem ruletki w płatkach migdałowych, ale można tez obtoczyć w wiórkach kokosowych albo posiekanych orzeszkach.

Dla 3 osób
Czas przygotowania: ok. 25 minut

Jak to zrobić:

1. Pokrój drożdżówkę w kromki grubości ok. 1,5 cm i obetnij skórki. Delikatnie rozwałkuj.
2. Pokrój brzoskwinie w słupki nie dłuższe niż boki rozwałkowanej drożdżówki.
3. Czerwone owoce zgnieć widelcem na papkę lub bardzo krótko zmiksuj. Dodaj mascarpone i wymieszaj.
4. Ubij Rama cremefine. Pod koniec ubijania dodaj cukier.
5. Dokładnie posmaruj kromki owocowym kremem. Na brzegu każdej kromki połóż słupek z brzoskwini.
6. Zwijaj jak maki sushi  pomagając sobie bambusową matą albo folią spożywczą.
7. Posmaruj ruletki cienko śmietaną. Rozetnij na dwie części i wyturlaj w migdałach.

Bon appétit!

Produkty potrzebne do przepisu

Ruletki owocowe

·         ciasto drożdżowe (sześcian ok. 10x10x10cm)

·         1 brzoskwinia

·         6 dużych truskawek

·         12 malin

·         50 g mascarpone

·         1 opakowanie Rama Cremefine do ubijania

·         15-20 g cukru

·         do obtoczenia ruletek::

·         płatki migdałowe

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin