Dieta 1300 kcal (chudnij z nową piramidą Willetta).doc

(121 KB) Pobierz
Niskokaloryczne śniadania

DIETA:   Dieta 1300 kcal (chudnij z nową piramidą Willetta)


Dieta 1300 kcal (chudnij z nową piramidą Willetta)
Proponujemy jadłospis ułożony zgodnie z ostatnimi zaleceniami żywieniowców. Dania są pyszne i lekkie - dzienne menu ma ok. 1300 kalorii. Nie ograniczaj się jednak do przygotowywania posiłków! Pamiętaj, że nieodłączną częścią tej diety jest ruch.

 
 


DZIEŃ 1.

ŚNIADANIE 340 kcal
Jogurt z płatkami i gruszką

II ŚNIADANIE 150 kcal
Kanapka z warzywami

OBIAD 470 kcal
Kotleciki bazyliowo-czosnkowe z pomidorami, surówka z cykorii i pomarańczy

PODWIECZOREK 120 kcal
Duże kiwi, 10 migdałów

KOLACJA 250 kcal
Gęsta zupa warzywna z fasolką


DZIEŃ 2.

ŚNIADANIE 360 kcal
Grzanki z duszonym szpinakiem i sezamem

II ŚNIADANIE 140 kcal
Jogurt z bananem

OBIAD 440 kcal
Zupa z zielonej brukselki

PODWIECZOREK 140 kcal
Mała kiść winogron

KOLACJA 240 kcal
Twarożek z kalarepką


DZIEŃ 3.

ŚNIADANIE 390 kcal
Mandarynkowa owsianka z pestkami dyni

II ŚNIADANIE 140 kcal
Jajko z warzywami i pieczywem

OBIAD 380 kcal
Zapiekanka warzywna z kawałkami indyka

PODWIECZOREK 150 kcal
Mały grejpfrut, 10 orzechów laskowych

KOLACJA 230 kcal
Papryka pieczona z farszem pieczarkowym


DZIEŃ 4.

ŚNIADANIE 350 kcal
Czosnkowe kanapki z polędwicą

II ŚNIADANIE 120 kcal
Szklanka kefiru naturalnego wymieszanego z garścią kiełków, 5 dużych rzodkiewek

OBIAD 440 kcal
Morelowy kurczak duszony w winie

PODWIECZOREK 140 kcal
Mała gruszka, łyżka nasion słonecznika

KOLACJA 270 kcal
Ryż z zielonym groszkiem


DZIEŃ 5.

ŚNIADANIE 340 kcal
Shake żurawinowy

II ŚNIADANIE 140 kcal
Kanapka z wędzonym łososiem

OBIAD 430 kcal
Krem z dyni z drobnym makaronem

PODWIECZOREK 140 kcal
Średni banan

KOLACJA 220 kcal
Dorsz gotowany, surówka z kwaszonej kapusty


DZIEŃ 6.

ŚNIADANIE 340 kcal
Serek z kawałkami cukinii

II ŚNIADANIE 140 kcal
Jogurt z kawałkami mandarynki

OBIAD 450 kcal
Sałatka z bobem i kawałkami fajka

PODWIECZOREK 130 kcal
Sok wyciśnięty z dużej pomarańczy

KOLACJA 250 kcal
Kurczak duszony z porami i winem Sałata z sosem winegret


Halszka Gędek
Dietetyk Poradni Żywieniowej FOOD LINE i portalu www.TwojaDieta.pl

Super Linia (styczeń 2008)

 

 

 

 Przepisy kulinarne

 

Dieta 1300 kcal (chudnij z nową piramidą Willetta)

 

Jogurt z płatkami i gruszką
• szklanka chudego jogurtu naturalnego,
• po 2 łyżki płatków owsianych i żytnich,
• średnia słodka gruszka  

 

Kanapka z warzywami
• cienka kromka chleba pełnoziarnistego.
• 2 łyżeczki chudego serka naturalnego,
• 5 dużych rzodkiewek,
• 1,5 małego ogórka  

 

Kotleciki bazyliowo-czosnkowe z pomidorami
• 150g fileta z piersi kurczaka,
• kilka plasterków małego pomidora,
• suszona bazylia,
• czosnek,
• przyprawy
Kurczaka rozbij, natrzyj czosnkiem, posyp przyprawami i obsmaż na patelni teflonowej bez tłuszczu. Następnie ułóż na nim pla¬sterki pomidora, posyp bazylią i potrzymaj chwilę na małym ogniu.  

 

Surówka z cykorii i pomarańczy
• kilka listków cykorii,
• 1/2 średniej pomarańczy,
• łyżka rodzynek,
• 2 orzechy włoskie,
• 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek,
• zielenina, przyprawy
Cykorię pokrój na małe kawałki, dodaj cząst¬ki pomarańczy, oliwę, posiekane orzechy, rodzynki i dopraw.  

 

Kasza gryczana z zieleniną
• 25 g suchej kaszy gryczanej,
• koperek lub pietruszka
Kasze ugotować na sypko, wymieszaną z posiekaną zieleniną.  

 

Gęsta zupa warzywna z fasolką
• 1/2 szklanki posiekanej zielonej kapusty,
• duży pomidor bez skórki,
• 1/2 małej papryki,
• 1/2 małej cebuli,
• 3 łyżki czerwonej fasolki z puszki,
• 20 g brązowego ryżu,
• łyżeczka oliwy z oliwek,
• 300 ml lekkiego bulionu,
• zielenina,
• przyprawy  

 

Grzanki z duszonym szpinakiem i sezamem
• duża grahamka,
• 3 łyżki duszonego szpinaku,
• łyżka nasion sezamu,
• duży pomidor,
• 1/2 średniej papryki  

 

Jogurt z bananem
• małe opakowanie chudego jogurtu naturalnego,
• 1/2 średniego banana  

 

Zupa z zielonej brukselki
• 25 g suchego makaronu - najlepiej pełnoziarnistego,
• 100 g fileta z piersi kurczaka,
• 1/2 opakowania mrożonej brukselki,
• 2 średnie marchewki,
• średnia pietruszka,
• mały kawałek selera,
• 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek,
• 300 ml bulionu, zielenina,
• przyprawy
Makaron ugotuj na półtwardo. Do gorącego bulionu wrzuć warzywa, kurczaka i gotuj do miękkości. Ugotowanego kurczaka pokrój na małe kawałki. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj oliwę, zieleninę i dopraw.  

 

Twarożek z kalarepką
• opakowanie chudego serka naturalnego,
• 1/4 małej kalarepki,
• 1/2 średniej papryki,
• cienka kromka chleba razowego  

 

Mandarynkowa owsianka z pestkami dyni
• szklanka mleka 2% tł.,
• 5 łyżek płatków owsianych,
• duża mandarynka,
• łyżeczka pestek dyni  

 

Jajko z warzywami i pieczywem
• 1/2 cienkiej kromki chleba z soją,
• jajko ugotowane na miękko,
• duży pomidor  

 

Zapiekanka warzywna z kawałkami indyka
• 25 g suchego makaronu pełnoziarnistego,
• 100 g fileta z piersi indyka,
• 1/2 opakowania mrożonej, zielonej fasolki szparagowej,
• 1/3 opakowania mrożonego kalafiora,
• duży pomidor,
• łyżeczka oliwy z oliwek,
• kilka łyżek bulionu,
• zielenina,
• przyprawy  

 

Papryka pieczona z farszem pieczarkowym
• mała papryka,
• 5 małych pieczarek,
• 1/2 małej cebuli,
• łyżeczka oliwy z oliwek,
• zielenina,
• przyprawy,
• mała grahamka lub bułeczka orkiszowa
Pieczarki i cebulkę pokrój na małe kawałki i obsmaż na patelni teflonowej na oliwie. Przygotowanym nadzieniem napełnij połówki papryki, zawiń je w folię i piecz w temperaturze 160-180 st. C. Upieczoną paprykę podawaj z kawałkami grahamki.  

 

Czosnkowe kanapki z polędwicą
• duża grahamka,
• 3 łyżeczki chudego serka naturalnego, wymieszanego z drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem,
• 2 plasterki polędwicy drobiowej,
• duży pomidor,
• mały ogórek,
• listki sałaty  

 

Morelowy kurczak duszony w winie
• 150g fileta z piersi kurczaka,
• 3 suszone morele,
• 1/3 kieliszka białego wina półwytrawnego,
• kilka łyżek bulionu,
• zielenina,
• przyprawy,
• 1/2 opakowania mrożonych brokułów,
• duży pomidor
• 25g suchej kaszy jęczmiennej,
• zielenina
Kurczaka pokrój na małe kawałki, obsmaż na patelni teflonowej bez tłuszczu, dodaj pokrojone na paseczki kawałki moreli, dolej wino, bulion i duś do miękkości. Przed podaniem dopraw i posyp zieleniną. Brokuły ugotuj na parze lub w małej ilości wody, pomidora pokrój w ćwiartki. Danie podawaj z ugotowaną na sypko kaszą wymieszaną z zieleniną.  

 

Ryż z zielonym groszkiem
• 40 g suchego brązowego ryżu,
• 1/4 opakowania mrożonego groszku,
• duży pomidor,
• 1/2 małej cebulki,
• kilka łyżeczek bulionu,
• zielenina,
• przyprawy  

 

Kanapka z wędzonym łososiem
• 1/2 małej grahamki,
• plasterek wędzonego łososia,
• średni pomidor,
• mały ogórek  

 

Shake żurawinowy
• szklanka chudego jogurtu naturalnego,
• 3 łyżki płatków owsianych,
• 3 łyżeczki suszonej żurawiny,
• 2 łyżeczki nasion sezamu  

 

Krem z dyni z drobnym makaronem
• 25 g suchego drobnego makaronu pełnoziarnistego, np. muszelek,
• 100g fileta z piersi kurczaka,
• 1,5 szklanki miąższu z dyni,
• 3 małe marchewki,
• łyżka przecieru pomidorowego,
• 2 łyżeczki nasion słonecznika,
• 300 ml lekkiego bulionu,
• łyżeczka oliwy z oliwek,
• zielenina,
• przyprawy
Makaron ugotuj na półtwardo. Do gorącego bulionu wrzuć kurczaka, kawałki warzyw i ugotuj do miękkości. Ugotowanego kurczaka wyjmij i pokrój na małe kawałki, pozostałe składniki w zupie zmiksuj, dodaj oliwę i przecier. Jeszcze przez chwilę gotuj, dopraw. Zupę podawaj z makaronem, kawałkami kurczaka, zieleniną i nasionami.  

 

Dorsz gotowany
• 150g fileta z dorsza,
• sok z cytryny,
• przyprawy  

 

Surówka z kwaszonej kapusty
• szklanka kwaszonej kapusty,
• średnia marchewka,
• 1/2 małej cebuli,
• łyżeczka oliwy z oliwek,
• sok z cytryny,
• zielenina,
• przyprawy  

 

Serek z kawałkami cukinii
• opakowanie chudego serka naturalnego,
• 1/3 małej cukinii,
• zielenina, przyprawy,
• 1/2 średniej papryki,
• 2 kromki chleba pełnoziarnistego  

 

Jogurt z kawałkami mandarynki
• małe opakowanie chudego jogurtu naturalnego,
• średnia mandarynka,
• 5 migdałów  

 

Sałatka z bobem i kawałkami jajka
• 1/2 opakowania mrożonego bobu,
• pomidor,
• 1/3 małej papryki,
• 2 ogórki konserwowe,
• 1/2 małej cebuli,
• jajko ugotowane na twardo,
• łyżeczka oliwy,
• zielenina,
• przyprawy,
• mała grahamka
Bób ugotuj w małej ilości wody. Pozostałe warzywa pokrój na małe kawałki, jajko p...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin