Kurczak cacciatore.doc

(26 KB) Pobierz
Kurczak cacciatore

Kurczak cacciatore

 

3 łyżki oliwy z oliwek,

4 piersi z kurczaka,

2 średnie cebule,

1 ząbek czosnku,

10 dag małych pieczarek,

1 mała zielona papryka pokrojona,

3 łyżki koncentratu pomidorowego (polecam Pudliszki),

185 ml wytrawnego białego wina (od biedy woda),

40 dag konserwowych pomidorów,

½ łyżeczki suszonego rozmarynu,

½ łyżeczki suszonego oregano,

oliwa, sól, pieprz.

 

  Piersi umyć, osuszyć i przekroić na połowy mniej więcej równe, lecz nie w poprzek ale wzdłuż i na dodatek pod kątem. Na dużej patelni podgrzać oliwę z oliwek. Doprawić kurczaka solą i pieprzem, po czym smażyć do lekkiego zrumienienia. Odwrócić i zrumienić z drugiej strony. Wyjąć z patelni i odstawić.

   Na patelnię wrzucić pokrojoną w krążki cebulę i smażyć 5 min, dodać drobno posiekany czosnek i pokrojone w cienkie plasterki zarówno pieczarki, jak i paprykę. Smażyć jeszcze 3-4 min, aż będzie złocista. Cebula ma się rozumieć. Wymieszać z koncentratem pomidorowym i smażyć 1-2 min, wlać wino. Zagotować, stale mieszając i dodać pomidory, rozdrabniając je drewnianą łyżką. Wsypać rozmaryn i oregano i włożyć kurczaka. Doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić na wolnym ogniu 20 minut, raz po raz mieszając.

   Sprawdzić, czy mięso jest miękkie – jeżeli nie, przykryć i dusić jeszcze 10 min – po czym wyłożyć na półmisek. Jeśli sos okaże się zbyt rzadki, gotować go bez przykrycia aż nieco zgęstnieje. Doprawić do smaku i polać mięso. Podawać od razu.

Ja podaję zawsze z makaronem tagliatelle - na każdym talerzu układając makaron i obok całą, choć w dwóch kawałkach pierś, polewając obficie sosem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin