Żeberka z miodem i ziołami, skrzydełka z nutą pomarańczy.doc

(28 KB) Pobierz
Żeberka z miodem i ziołami

Żeberka z miodem i ziołami

 

2,5 kg żeberek wieprzowych,

2 łyżki drobno posiekanego świeżego rozmarynu,

2 łyżeczki suszonego oregano,

1 łyżeczka suszonego tymianku,

sól, pieprz,

3 łyżki białego octu winnego,

50 ml miodu,

125 ml keczupu.

 

Piekarnik nagrzać do 200°C.

   Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki, czyli pojedyncze fragmenty. Oprószyć solą i pieprzem, po czym natrzeć wymieszanymi ze sobą ziołami. Ułożyć w dużej brytfance i skropić octem winnym. Wsadzić do piekarnika i piec ok. 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze ok. 30-35 minut, obracając mięso co jakiś czas. Piec w zasadzie do momentu, aż mięso się zrumieni i zmięknie.

   W tym czasie podgrzać w małym rondelku miód, dodać keczup i wymieszać. Po zakończeniu pieczenia posmarować sosem żeberka z jednej - mięsistej - strony i piec jeszcze ok. 5 minut.

 

Skrzydełka z nutą pomarańczy

 

20 skrzydełek z kurczaka,

1/2 łyżeczki cynamonu,

2 łyżeczki mielonej kolendry,

1 łyżeczka soli,

1/2 łyżeczki pieprzu,

1 łyżka masła,

1 łyżka oleju,

1 mała cebula (lub 1/2 większej),

1 ząbek czosnku,

125 ml soku pomarańczowego,

1 spora łyżeczka drobno posiekanej skórki pomarańczowej (czyliż z tzw. czubkiem)*,

125 ml bulionu drobiowego.

 

Pomarańczę dokładnie wyszorować, sparzyć i ostrym nożem ściąć cienką warstwę pomarańczowej skórki. Pokroić w paseczki i zwyczajnie posiekać.

Nagrzać piekarnik do 180°C. Skrzydełka umyć, odciąć niejadalne końcówki i osuszyć. W misce wymieszać cynamon, kolendrę, sól i pieprz. Skrzydełka dokładnie w mieszance przypraw. Na dużej patelni rozgrzać masło i olej. Wrzucić skrzydełka i smażyć ok. 15 minut, aż lekko się zrumienią. Przełożyć do dużej formy do zapiekania lub ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową i piec w piekarniku jeszcze 15-20 minut. W tym czasie na patelnię wrzucić - drobno posiekane - cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia przez ok. 5 minut. Wlać sok pomarańczowy i dodać skórkę. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką, zdzierając resztki z dna patelni. Wlać bulion i zagotować. Zredukować płyn do momentu, aż powstanie lekki syrop. Wrzucić wtedy skrzydełka z powrotem na patelnię i dokładnie całość wymieszać, aby każdy kawałeczek mięsa ładnie pokrył się sosem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin