Składniki:
Ciasto:
· 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1,5 szklanki cukru
· 200g masła
· pół szklanki wody
· 3 łyżki kakao
· cukier waniliowy
· 4 jajka
Masa serowa:
· 500g twarogu kremowego (np. President)
· 3 jajka
· szklanka cukru
· 100g margaryny
· 2 czubate łyżki mąki pszennej
Polewa czekoladowa:
· 120g margaryny
· 4 łyżki cukru pudru
· 3 łyżki mleka
· wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Ciasto: W garnuszku roztapiamy margarynę razem z cukrem, dodajemy kakao i wodę. Chwilę gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą (ok. 5- 7 min.). Po tym czasie masę zostawiamy do ostygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy żółtka i mąkę, zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, ostrożnie dodajemy do masy, mieszając od dołu, żeby zachować puszystość ciasta. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę, wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
Masa serowa: Twaróg miksujemy z żółtkami ,cukrem i margaryną. Białka ubijamy na sztywną pianę . Do masy dodajemy mąkę, a następnie, delikatnie mieszając, białka. Tak przygotowana masę wykładamy łyżką na ciasto czekoladowe. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnik na temp. 200 st. C i pieczemy około 50-60 minut. Po upieczeniu, gdy patyczek po wbiciu w ciasto jest suchy, zostawiamy ciasto w piekarniku do wystygnięcia.
Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki wkładamy do rondelka, podgrzewamy, aż się połączą w jednolitą kremową masę.
Polewamy przestudzone ciasto polewą, posypujemy wiórkami kokosowymi. Trzymamy w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Ciasto spokojnie można przechowywać kilka dni.
Smacznego!
carmelcurl