Seromak.doc

(495 KB) Pobierz
Seromak

Seromak

 

Składniki:
Ciasto kruche:

·         1 ½ szklanki mąki

·         ½ szklanki cukru pudru

·         125g masła lub margaryny

·         1 żółtko

Masa makowa:

·         4 2/3 szklanki maku

·         1 ¼ szklanki cukru pudru

·         100g rodzynek

·         100g posiekanych orzechów włoskich

·         4 jajka

·         2 łyżki bułki tartej

·         olejek migdałowy do smaku

Masa serowa:

·         1,2 kg twarogu półtłustego lub tłustego dwukrotnie zmielonego (nie może być kwaśny)

·         1 ½ szklanki cukru pudru

·         150g miękkiego masła

·         5 jajek

·         2 łyżki mąki ziemniaczanej

·         skórka pomarańczowa według uznania

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

1.     Zagnieść wszystkie składniki na ciasto kruche, owinąć we folię i wstawić na 60 min. do lodówki.

2.     Ciasto wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem i podpiec przez około 15- 20 min. w temperaturze 190°C.

3.     Przygotować masę makową. Mak sparzyć, osączyć i dwukrotnie zmielić. Oddzielić białka od żółtek. Mak utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać bakalie, olejek i bułkę tartą. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do maku i delikatnie wymieszać.

4.     Przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć mikserem z cukrem i żółtkami. Dalej miksując dodawać po jednej łyżce sera. Wmieszać mąkę i skórkę. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do sera i delikatnie wymieszać.

5.     Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, na nią masę serową.

6.     Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 175°C. (Można przykryć formę folią aluminiową, aby ser pozostał biały po upieczeniu).

7.     Po upieczeniu ostudzić. Ciasto można polukrować, zrobić polewę czekoladową, posypać orzechami, jak kto lubi. Schłodzić ciasto przez kilka godzin w zimnym pomieszczeniu lub lodówce.

 

 

Przepis na polewę czekoladową

 

Składniki:

·         100g margaryny

·         50g kakao

·         120 g cukru pudru

·         2 łyżki mleka

 

Sposób przygotowania:

Margarynę roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin