Balsamiczny mus truskawkowy:• 1 szklanka truskawek• 1/4 szklanki szampana lub wina musującego• 1 łyżeczka miodu• 2 łyżeczki estragonu• sól i świeżo zmielony czarny pieprz• 4 łyżki dobrego octu balsamicznego + dodatkowo do serwowaniaŁosoś:• 2 filety z łososia, po około 150 g każdy• 1 łyżka oleju• 2 łyżki mąki• 2 łyżeczki słodkiej papryki• szczypta ostrej papryki• 2 łyżeczki suszonego oregano• sól i świeżo zmielony czarny pieprzDodatki:• makaron, np. czerwony makaron o smaku chili• 2 truskawki do dekoracji• szampan lub wino musujące do popijaniaPrzygotowanie:
· Balsamiczny mus truskawkowy: Truskawki opłukać, oderwać szypułki i osuszyć. Włożyć do rondelka razem z szampanem lub winem, miodem, estragonem. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, gotować na małym ogniu przez około 1 minutę, aż truskawki troszkę zmiękną. Przetrzeć przez sito, mus wlać z powrotem do rondelka i chwilę pogotować na małym ogniu aby nieco zgęstniał. Wymieszać z octem balsamicznym.
· Łosoś: Z filetów odciąć skórę, pesetą usunąć ości. Umyć i osuszyć. Rozkroić w poprzek, nie przecinając mięsa do końca. Filety rozłożyć jak książkę, zwinąć w roladki, spiąć wykałaczkami i oprószyć solą.
· Na płaskim talerzu wymieszać mąkę, paprykę słodką i ostrą, oregano i pieprz. Przycisnąć roladki do panierki górną i dolną ich częścią. Obsmażyć na patelni (tylko od strony panierki) na 1 łyżce oleju, po około 2 minuty z każdej strony. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 5 minut, lub do czau aż mięso będzie wysmażone zgodnie z upodobaniami.
· Mus wyłożyć na ogrzane talerze, ułożyć po roladce łososia, skropić dodatkowym octem balsamicznym, udekorować świeżą truskawką. Podawać z gniazdkiem z czerwonego makaronu i kieliszkiem szampana lub wina musującego.
tilia62