Halibut ze szpinakiem w kokosowym kremie.doc

(475 KB) Pobierz
Halibut ze szpinakiem w kokosowym kremie

Halibut ze szpinakiem w kokosowym kremie
z odrobiną imbiru, lubczykiem i jajkiem na twardo

 


Składniki, 2 porcje:

2 jajka ugotowane na twardo (najlepiej z jeszcze miękkim żółtkiem)
1 łyżka masła
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
200 ml śmietanki kokosowej
300 g filetów z halibuta bez skóry i ości (z inną rybą też będzie smacznie)
2 listki laurowe
1/2 ząbka czosnku, przekrojonego
3 - 4 garście świeżego, młodego szpinaku
1/2 szklanki oderwanych listków lubczyku
sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz


Dodatki: biały ryż (opcjonalnie)

Przygotowanie:

·         Ugotować jajka i obrać ze skorupek. Na większej patelni z przykrywą roztopić masło, dodać imbir i smażyć na wolnym ogniu przez 1 minutę. Wlać śmietankę kokosową i gotować aż zgęstnieje, przez około 5 - 7 minut. Włożyć umytego i osuszonego halibuta, położyć na nim listki laurowe, przykryć patelnię i dusić przez około 7 - 8 minut (w zależności od grubości ryby) raz odwracając.

·         Przesunąć ugotowaną rybę na bok patelni, dodać czosnek oraz opłukany i dokładnie osuszony szpinak. Na małym ogniu mieszać (sam szpinak ze śmietanką) przez około 1 - 2 minuty, aż szpinak zwiędnie, pod koniec dodać połowę ilości lubczyku.

·         Danie wyłożyć na 2 talerze, ułożyć po jednym ciepłym jajku, całość posypać resztą lubczyku. Doprawić niewielką ilością soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Można podawać z białym ryżem, ale nie koniecznie.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin