Torciki kremowe .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

Ciasto:

 

20 dag maki,

 

8 dag zmielonych migdałów,

 

12 dag cukru,

 

15 dag masła,

 

pół łyżeczki cynamonu,

 

1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 

Krem:

 

1 1/2 szklanki mleka,

 

10 dag cukru,

 

1 paczka budyniu waniliowego,

 

1 żółtko.

 

Lukier:

 

2 dag czekolady,

 

pół łyżeczki kakao,

 

2 łyżki wody,

 

3 łyżki cukru pudru.

 

Do przełożenia:

 

Konfitura z wiśni lub rodzynki.

 

Sposób przyrządzania:

 

Z podanych składników wyrobić dość gęste ciasto, rozwałkować je cienko, wyciąć kieliszkiem krążki, ułożyć na blasze lekko wysmarowanej tłuszczem i piec na kolor jasnożółty.

 

Po przestudzeniu łączyć po dwa krążki, przekładając je warstwą osączonej konfitury lub namoczonymi rodzynkami oraz kremem waniliowym.

 

Powierzchnię torcików pokryć lukrem czekoladowym i ewentualnie posypać cukrem pudrem.

 

Przygotowanie kremu waniliowego.

 

Ugotować - zgodnie z przepisem - budyń waniliowy, dodać 1 żółtko i mieszać do ostygnięcia.

 

Przyrządzanie lukru czekoladowego.

 

Utartą czekoladę dobrze wymieszać z kakao, ciepłą wodą i cukrem pudrem.

 

Smarować nim powierzchnię torcików.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin