Składniki:
Ciasto:
20 dag maki,
8 dag zmielonych migdałów,
12 dag cukru,
15 dag masła,
pół łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem:
1 1/2 szklanki mleka,
10 dag cukru,
1 paczka budyniu waniliowego,
1 żółtko.
Lukier:
2 dag czekolady,
pół łyżeczki kakao,
2 łyżki wody,
3 łyżki cukru pudru.
Do przełożenia:
Konfitura z wiśni lub rodzynki.
Sposób przyrządzania:
Z podanych składników wyrobić dość gęste ciasto, rozwałkować je cienko, wyciąć kieliszkiem krążki, ułożyć na blasze lekko wysmarowanej tłuszczem i piec na kolor jasnożółty.
Po przestudzeniu łączyć po dwa krążki, przekładając je warstwą osączonej konfitury lub namoczonymi rodzynkami oraz kremem waniliowym.
Powierzchnię torcików pokryć lukrem czekoladowym i ewentualnie posypać cukrem pudrem.
Przygotowanie kremu waniliowego.
Ugotować - zgodnie z przepisem - budyń waniliowy, dodać 1 żółtko i mieszać do ostygnięcia.
Przyrządzanie lukru czekoladowego.
Utartą czekoladę dobrze wymieszać z kakao, ciepłą wodą i cukrem pudrem.
Smarować nim powierzchnię torcików.
carmelcurl