Torcik marchwiowo-jabłkowy .doc

(1 KB) Pobierz

ciasto:

20 dag marchewki

20 dag mielonych migdałów

10 czubatych łyżek cukru

6 jajek

3 łyżki mąki

2 łyżki soku pomarańczowego

1 łyżka rumu

otarta skórka z cytryny

 

masa jabłkowa:

75 dag kwaśnych jabłek

1 szkl. soku jabłkowego

5 dag rodzynek

5 łyżek cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

skórka i sok z 1/2 cytryny

 

dekoracja:

2 pojemniki (po 20 dag) śmietany kremówki

2 łyżki cukru

3 dag orzechów pistacjowych

 

Obraną marchew zetrzeć na drobnej tarce, odcisnąć z soku. Utrzeć żółtka z cukrem (3 łyżki odłożyć) i skórką cytrynową. Dodać rum, sok pomarańczowy, m?kę, marchew i migdały. Na końcu dodać ubite z reszt? cukru białka. Ciasto przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tart? tortownicy o średnicy 26 cm. Piec 45 min. w temperaturze 200 stopni C. Jabłka podzielić na ćwiartki, skropić sokiem z cytryny. Zagotować w rondlu z sokiem jabłkowym, skórką i reszt? soku z cytryny, cukrem oraz rodzynkami. Zagę?cić m?ką, zagotować, usunąć skórkę z cytryny. Biszkopt przeci?ć wzdłuż na połowę, posmarować mas? jabłkową, przykryć drug? warstwą ciasta, wstawić na 1 h do lodówki. Ubić ?mietanę z cukrem, 1/3 masy przełożyć do szprycki, posmarować ni? tort ze wszystkich stron. Udekorować kleksami ze szprycki i ćwiartką jabłka. Posypać posiekanymi pistacjami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin