ciasto:
20 dag marchewki
20 dag mielonych migdałów
10 czubatych łyżek cukru
6 jajek
3 łyżki mąki
2 łyżki soku pomarańczowego
1 łyżka rumu
otarta skórka z cytryny
masa jabłkowa:
75 dag kwaśnych jabłek
1 szkl. soku jabłkowego
5 dag rodzynek
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka i sok z 1/2 cytryny
dekoracja:
2 pojemniki (po 20 dag) śmietany kremówki
2 łyżki cukru
3 dag orzechów pistacjowych
Obraną marchew zetrzeć na drobnej tarce, odcisnąć z soku. Utrzeć żółtka z cukrem (3 łyżki odłożyć) i skórką cytrynową. Dodać rum, sok pomarańczowy, m?kę, marchew i migdały. Na końcu dodać ubite z reszt? cukru białka. Ciasto przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tart? tortownicy o średnicy 26 cm. Piec 45 min. w temperaturze 200 stopni C. Jabłka podzielić na ćwiartki, skropić sokiem z cytryny. Zagotować w rondlu z sokiem jabłkowym, skórką i reszt? soku z cytryny, cukrem oraz rodzynkami. Zagę?cić m?ką, zagotować, usunąć skórkę z cytryny. Biszkopt przeci?ć wzdłuż na połowę, posmarować mas? jabłkową, przykryć drug? warstwą ciasta, wstawić na 1 h do lodówki. Ubić ?mietanę z cukrem, 1/3 masy przełożyć do szprycki, posmarować ni? tort ze wszystkich stron. Udekorować kleksami ze szprycki i ćwiartką jabłka. Posypać posiekanymi pistacjami.
carmelcurl