Tort bezowy z winogronami .doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: * 2 szklanki cukru * 8 łyżek mąki ziemniaczanej * 8 białek * 2 cukry waniliowe * szczypta soli WYKONANIE: Białka z solą ubić na sztywną pianę i, cały czas ubijając, dosypywać po łyżce cukru i cukru waniliowego oraz mąki. Ciasto podzielić na dwie części, przełożyć do dwóch tortownic i piec około 30 minut w temperaturze 180° C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140° C i piec jeszcze około 35 minut. PONADTO: * pół szklanki cukru * 4 żółtka * 3 galaretki cytrynowe * pół szklanki białego wina wytrawnego * 2 szklanki śmietany kremówki * 2 cukry waniliowe * 40 dag białych winogron * 40 dag ciemnych winogron WYKONANIE: Jedną galaretkę rozpuścić w pół szklance gorącej wody i odstawić do wystygnięcia, Kremówkę ubić. Żółtka z cukrem ubić na parze i dodać wanilię, wino oraz przygotowaną galaretkę. Następnie ostudzić i połączyć z ubitą śmietaną. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Winogrona umyć i wypestkować. Pierwszy placek beżowy posmarować połową kremu, ułożyć na nim jasne winogrona i przykryć drugim plackiem. Następnie rozsmarować pozostały krem i ułożyć ciemne winogrona. Całość zalać tężejącą galaretką i ciasto wstawić do lodówki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin