Tort z pomarańczami i kokosem .doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

biszkopt:

 

- 4 jajka

- 1 szklanka cukru

- pół szklanki mąki pszennej

- pół szklanki mąki ziemniaczanej

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżka octu

 

 

 

blat kokosowy:

 

- 5 białek

- 20 dkg wiórków kokosowych

- szklanka cukru

 

 

 

krem:

 

- 5 żółtek

- szklanka cukru

- szklanka mleka

- cukier waniliowy

- 3 dag mąki pszennej

- 2 pomarańcze

 

 

 

 

 

poncz do nasączenia:

 

 

- szklanka herbaty niezbyt mocnej, 2 łyżki alkoholu

 

Wykonanie:

 

biszkopt:

 

białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać na sztywno, żóltka rozmieszać z proszkiem do pieczenia i octem (zrobi sie "grzybek", delikatnie wymieszać z pianą, powoli dodawać mąkę delikatnie mieszając upiec biszkopt

 

blat kokosowy:

 

ubić na sztywno białka, dodać cukier, dalej ubijać, dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać przelać do blachy piec 15 min w 190st

 

krem:

 

rozmieszać kilka łyżek mleka z mąką, pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym, dolać mleko z mąką, zagotować; żółtka ubić z cukrem po czym wymieszać z budyniem, trzymać na małym ogniu mieszając; do zgęstnienia utrzeć masło i ucierając dodawać przestudzoną masę jajeczną, na końcu dodać pokrojone w niewielkie kawałki pomarańcze biszkopt przekroić na pół; nasączyć ponczem; przekładać: biszkopt, krem, blat kokosowy; krem, biszkopt, posmarować kremem można przygotować w kwadratowej blasze - jako ciasto, lub jako tort.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin