Tort śmietanowy z nektarynkami .doc

(2 KB) Pobierz

Produkty

 

CIASTO:

 

•  3 jajka

 

•  100 g cukru

 

•  1 cukier waniliowy

 

•  60 g maki pszennej

 

•  60 g maki ziemniaczanej

 

•  1 lyzeczka proszku do pieczenia

 

•  75 g pokruszonych ciastek migdalowych

 

 

MASA I DEKORACJA:

 

•  5 swiezych nektarynek lub 750 g brzoskwin z puszki

 

•  skorka i sok z 1 cytryny

 

•  50 g cukru

 

•  10 plaskich lyzeczek zelatyny

 

•  600 ml smietany kremowki

 

•  4 lyzki likieru amaretto

  

 

Etapy przygotowania

 

1.  Piekarnik rozgrzac do 175°C. Oddzielic bialka od zoltek. Bialka ubic na sztywna piane z dodatkiem 3 lyzek zimnej wody. Powoli dodawac cukier i cukier waniliowy, stale ubijajac.

   

2.  Nastepnie kolejno dodac zoltka. Do masy jajecznej wsypac przez sitko make pszenna, make ziemniaczana i proszek do pieczenia, nastepnie dodac pokruszone ciastka.

   

3.  Ciasto delikatnie wymieszac, przelozyc do natluszczonej tortownicy (o srednicy 26 cm). Piec 30 min. Wyjac ciasto z formy.

   

4.  Cztery nektarynki naciac, sparzyc, obrac ze skorki. Owoce przepolowic, po usunieciu pestek trzy polowki nektarynek pokroic w kostke.

   

5.  Reszte owocow zmiksowac z 30 g cukru, skorka i sokiem z cytryny. 3-4 lyzki musu owocowego odlozyc do dekoracji. Reszte musu wymieszac z rozpuszczona w wodzie zelatyna i odstawic w chlodne miejsce na 30 min.

   

6.  250 ml smietany ubic i razem z kostkami nektarynek dodac do musu.

   

7.  Ciasto przekroic na dwa placki, skropic likierem. Na jednym placku rozlozyc mase smietanowo-owocowa, przykryc drugim plackiem. Wstawic do lodowki na minimum 3 godz.

   

8.  Pozostala nektarynke umyc, przepolowic, usunac pestke i pokroic w plasterki. 350 ml smietany ubic z reszta cukru, 2/3 porcji posmarowac tort.

   

9.  Wierzch tortu udekorowac zmiksowanymi owocami, bita smietana i nektarynka.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin