Tort z wiśniami i kremem cytrynowym .doc

(2 KB) Pobierz

Produkty:

 

Ciasto migdałowe:

 

100 g przesianej maki.

szczypta proszku do pieczenia,

75 g zmielonych migdałów,

1 żołtko.

1 opakowanie cukru waniliowego,

2 łyżki cukru,

szczypta soli.

75g schłodzonego masła lub margaryny

pokrojonych w wiórki

 

Masa:

 

4 limetki lub cytryny,

2 jajka,

200 g śmietany kremówki (min. 30%).

80 g cukru.

1 opakowanie żelatyny,

500 g wiśni ze słoika,

1 i 1/2 opakowania czerwonej galaretki,

40 g koniaku

 

Poza tym:

 

1 natłuszczona tortownica (o 28 cm),

1 natłuszczona blacha

 

 

Wykonanie:

 

Składniki ciasta zagnieść.

Ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wykroić krążek (o 36 cm) i przełożyć do tortownicy. Z pozostałej porcji ciasta za pomocą szablonu wykroić listki, ułożyć na blasze. Ciasto i listki piec ok. 15 minut w temp. 200°C. Limetki sparzyć i wyciąć ze skórki cienkie wiórki. Z miąższu wycisnąć sok. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, śmietaną i sokiem z limetek na puszystą masę. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę schłodzić. Na upieczonym cieście rozłożyć osaczone wiśnie. Przygotowaną galaretką zalać owoce. Do tężejącej masy śmietanowej dodać pianę z białek, ostrożnie wymieszać i rozłożyć na stężałej galaretce. Tort wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Skórki z limetek zalać koniakiem i gotować na wolnym ogniu, aż płyn odparuje. Tort ozdobić skórką i listkami z ciasta.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin