Tort z porzeczkami .doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

CIASTO

100g mąki

60g miękkiego masła

1 jajko

20g cukru

1 łyżeczka skórki cytrynowej

 

MASA

40-50 dag czerwonych porzeczek

1 łyżka tartej bułki

2 białka

szczypta soli

10 dag cukru

1 łyżka maki ziemniaczanej

10 dag zmielonych migdałów

1 łyżka cukru pudru

 

Wykonanie:

 

Z mąki , masła , jajka , cukru i skórki cytrynowej zagnieść gładkie ciasto . Owinąć folią i wstawic do lodówki na ok. 20 min.

Porzeczki umyć. Tortownicę natłuścić . Ciasto ułożyć miedzy dwoma warstwami folii  i rozwałkować , nastepnie przełożyć  do tortownicy; uformowac brzeg. Posypać tartą bułką.

Białka ze szczypta soli ubic na sztywną pianę , dodajac porcjami cukier. Odłożyć 1-2 łyżki porzeczek , resztę oprószyć mąką ziemniaczaną , nastepnie razem z migdałami dodac do piany i delikatnie wymieszać .Masę rozłożyć na cieście .piec w tem. 175° ok 45 min.

Upieczony tort po wystudzeniu wyjąć ostrożnie z tortownicy. Posypac cukrem pudrem  i udekorowac pozostałymi porzeczkami.

 

Tortownica o średnicy 26 cm 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin