HISTPOL.DOC

(1062 KB) Pobierz
1.Geneza, charakterystyka i skutki gospodarki folwarczno - pańszczyźnianej.

SPIS TREŚCI:

1.   Geneza, charakterystyka i skutki  gospodarki folwarczno - pańszczyźnianej

2.   Handel zagraniczny w okresie gospodarki folwarczno- pańszczyźnianej

3.   Miasta i mieszczaństwo w XIII-XVIII w

4.   Rzemiosło i manufaktury w XIII-XVIII w

5.   Położenie chłopów w XVI-XVIII w

6.   Kryzys gospodarczy w Polsce od poł XVII w do poł XVIII w

7.   Ożywienie gospodarcze w drugiej połowie XVIII w

8.   Próby reform gospodarczych w drugiej połowie XVIII w

9.   Przyczyny zacofania gospodarczego ziem polskich w okresie przedrozbiorowym

10.        Gospodarcze konsekwencje rozbiorów

11.        Wpływ prawodawstwa napoleońskiego na rozwój stosunków gospodarczo-społecznych

12.        Gospodarka Księstwa Warszawskiego

13.        Gospodarka Królestwa Polskiego

14.        Polityka gospodarcza Ksawerego Druckiego-Lubeckiego

15.        Gospodarcze skutki powstania listopadowego

16.        Zmiany w położeniu chłopów na ziemiach polskich w XIX w

17.        Rozwój kapitalizmu na ziemiach polskich

18.        Działalność Banku Polskiego w XIX w

19.        Znaczenie „rynków wschodnich” w rozwoju gospodarczym Królestwa

20.        Rozwój gospodarczy Górnego Śląska

21.        Rewolucja przemysłowa na ziemiach polskich

22.        Kształtowanie się rynku wewnętrznego w XIX w

23.        Problem kapitału na ziemiach polskich w II poł XIX w

24.        Emigracja z ziem polskich w XIX w

25.        Struktura i poziom rozwoju gospodarczego ziem poszczególnych zaborów przed I w św

26.        Struktura społeczna i narodowościowa na ziemiach polskich w XIX w

27.        Proces urbanizacji na ziemiach polskich w XIX w

28.        Rozwój transportu na ziemiach polskich w okresie zaborów

29.        Miejsce ziem polskich w gospodarce państw zaborczych na początku XX w              

30.        Sytuacja gospodarcza ziem polskich podczas I w św

31.        Odbudowa i uruchomienie przemysłu po I w św

32.        Odbudowa rolnictwa po I w św

33.        Unifikacja ziem polskich po I w św

34.        Handel i zaopatrzenie kartkowe ludności po I wojnie światowej

35.        Wpływ wojny polsko - radzieckiej na gospodarkę Polski

36.        Gospodarka II RP w latach - 1918-23

37.        Reformy Władysława Grabskiego

38.        Polityka gospodarcza J Zdziechowskiego

39.        Reformy rolne

40.        Tło gospodarcze zamachu majowego

41.        Stabilizacja finansowa w II RP

42.        Wojna celna z Niemcami

43.        Wielki Kryzys w Polsce

44.        Nakręcanie koniunktury w Polsce

45.        Polityka gospodarcza E Kwiatkowskiego

46.        Planowanie gospodarcze w II RP

47.        COP

48.        Rolnictwo w latach 36-39

49.        Polityka walutowa w latch 30-tych

50.        Przebieg koniunktury gospodarczej w latach 1918- 39

51.        Struktura gospodarcza II Rzeczypospolitej

52.        Bilans gospodarczy II Rzeczypospolitej

53.        Działalność Banku Polskiego S A

54.        Kartelizacja w Polsce w latach 1918-39

55.        Struktura społęczna i narodowościowa II RP

56.        Rola kapitału obcego w gosp II RP

57.        Zmiany terytorialne na ziemiach polskich podczas II w św

58.        Polityka gospodarcza ZSRR na ziemiach polskich w czasie II wojny światowej 

59.        Polityka gospodarcza Niemiec na ziemiach polskich w czasie II wojny światowej

60.        Polityka ludnościowa okupantów na ziemiach polskich w latach II wojny światowej 

61.        Polityka przemysłowa Niemców na ziemiach polskich w latach II wojny światowej

62.        Polityka aprowizacyjna Niemców na ziemiach polskich w latach II wojny światowej

63.        Przemiany własnościowe na ziemiach polskich w latach II wojny światowej

64.        Straty materialne na ziemiach polskich w latach II wojny światowej

65.        Gospodarcze konsekwencje zmian granic po II wojnie światowej

66.        Integracja gospodarcza i zasiedlanie ziem zachodnich i północnych po II wojnie światowej

67.        Migracje na ziemiach polskich po II wojnie światowej

68.        Zasady i realizacja reformy rolnej w Polsce po II wojnie światowej

69.        Odbudowa rolnictwa po II wojnie światowej

70.        Odbudowa przemysłu po II wojnie światowej

71.        Nacjonalizacja przemysłu po II wojnie światowej

72.        "Bitwa o Handel"

73.        Plan 3-letni

74.        Stosunki walutowe na ziemiach polskich w latach powojennych

75.        Geneza i charakter systemu zetatyzowanej gospodarki wielosektorowej (trójsektorowość)

76.        Handel i zaopatrzenie kartkowe po II wojnie światowej

77.        Przekształcenia bankowości po II wojnie światowej

78.        Dyskusja CUP-owska

79.        Powstanie gospodarki centralnie kierowanej

80.        Kolektywizacja rolnictwa

81.        Plan 6-letni

82.        Charakterystyka quasi cyklu gospodarczego 1956-1970

83.        Charakterystyka quasi cyklu gospodarczego 1970-80

84.        Charakterystyka quasi cyklu gospodarczego 1980-1989

85.        Polityka przemysłowa w Polsce po II w św

86.        Polityka rolna i zmiany w strukturze agrarnej w latach powojennych

87.        Transport w latach powojennych

88.        Handel wewnętrzny w latach powojennych

89.        Polityka walutowa i skarbowość w Polsce w latach powojennych

90.        Bankowość w latach powojennych

91.        Procesy inflacyjne w Polsce po II w św

92.        Polityka pełnego zatrudnienia w Polsce po II w św

93.        Polsko-radzieckie stosunki gospodarcze w latach -

94.        Udział Polski w Radzie Wzajemnej Pomocy Gospodarczej (RWPG)

95.        Miejsce Polski w międzynarodowej wymianuie handlowej w latach -

96.        Organizacja handlu zagranicznego w latachpowojennych

97.        Zadłużenie zagraniczne Polski po II w św 

98.        Warunki bytowe ludności w latach - w Polsce i na tle innych państw europejskich

99.        Na czym polega istota quasi cykli gospodarczych ?

100.   Tzw manewry gospodarcze po II w św

101.   Zmiany strukturalne w gospodarce w latach powojennych

102.   Tempo wzrosto dochodu narodowego w latach powojennych

103.   Stan gospodarki w końcu lat 80-tych

104.   Przyczyny gospodarczego załamania PRL

105.   Gospodarka Polski w latach - na tle świata

Zagadnienia do powtórzenia:

Porównanie niemieckiej i radzieckiej okupacji w czasie II wojny światowej.

Porównanie reform rolnych w Polsce międzywojennej i powojennej.

Porównanie kolektywizacji rolnictwa w Polsce i w innych krajach socjalistycznych.

Porównanie planu 3-letniego i 6-letniego.

Porównanie centralnego planowania gospodarczego w Polsce międzywojennej i powojennej.


1. Geneza, charakterystyka i skutki  gospodarki folwarczno - pańszczyźnianej.

              Za początek okresu gospodarki pańszczyźnianej w Polsce przyjmuje się połowę wieku XV, gdy szlachta zdobyła przywileje gwarantujące rozwój demokracji szlacheckiej (w Nie­szawie 1454), a Polska w wyniku II pokoju toruńskiego odzyskała ujście Wisły i Pomorze Gdańskie, co umożliwiło rozwój handlu droga morską. Gospodarka folwarczno-pańszczyź­niana na ziemiach polskich trwała nawet i do 1864r, gdy w Królestwie Polskim należącym do Rosji uwłaszczono chłop:ów. W innych zaborach likwidacja tego systemu zaczęła się wcze­śniej.              

              Okres panowania gospodarki f. -p. podzielić można na dwa okresy: 1454-1655 - rozwoju i pojawienia się objawów regresu, oraz 1655-1764 upadku i dekompozycji systemu.

Powstanie tego systemu gospodarowania warunkowane było zarówno tendencjami wewnętrz­nymi, jak i zewnętrznymi. Do najważniejszych wewnętrznych zaliczyć należy supremację szlachty w życiu politycznym i gospodarczym, ograniczanie wolności chłopskiej, słabość miast, a do zewnętrznych podział Europy na 2 strefy produkcji - rolniczej (na wschód od Łaby) i wczesnoprzemysłowej (na zachód). W wyniku ekspansji politycznej i militarnej kra­jów Zachodu wzrosło zapotrzebowanie tych zurbanizowanych krajów na zboże i produkty rolne. W związku z tym kraje na wschód od Łaby zaczęły eksportować swe nadwyżki (bowiem w wyniku prowadzenia ekstensywnej gospodarki i taniej siły roboczej je posiadały), a w produkty przemysłowe zaczęły się zaopatrywać na Zachodzie Europy, kosztem własnej, rodzimej produkcji.

              Folwark było to gospodarstwo rolno-hodowalne prowadzone na rachunek pana, znane w Polsce już wcześniej. W końcu XV i XVI w. ten typ gospodarstwa nabierał jednak coraz większego znaczenia. Pan feudalny powiększał swoje grunty kosztem chłopów. Już w 1423 w statucie wareckim umożliwiono usunięcie krnąbrnego sołtysa ze wsi, w praktyce umożliwiając wykup sołectw szlachcie. Oznaczało to, że we wsiach powstałych na skutek kolonizacji na prawie polskim czy niemieckim uprawnienia i grunty sołtysa przechodziły w ręce pana feudalnego. Ziemię pod folwarki pozyskiwano także drogą karczunku. Zagarniano nieużytko­wane grunty opuszczone przez kmieci. Powstawaniu folwarku sprzyjało także rozdrobnienie własności chłopstwa i powstawanie miejscowo ukrytego bezrobocia. Rzadko posuwano się do "rugowania" kmieci, częściej "zamieniając" się z nimi, oddawszy chłopom ziemię gorszej ja­kości. Folwark prowadził gospodarkę ekstensywną, skierowaną na produkcję najprostszych artykułów rolnych, przede wszystkim zaś - zboża.

              Folwarki najgęściej rozwijały się w dorzeczu środkowej Wisły i Bugu oraz w Wielko­polsce, co wiązało się z możliwością eksportu nadwyżek zbożowych drogą morską. Na innych ziemiach powstanie i rozwój folwarku znacznie się opóźnił - np. na ziemi łęczyckiej dopiero pod koniec XVI w. nastąpiła zmiana z gospodarki czynszowej na folwarczną.

              Folwarki istotnie różniły się między sobą wielkością. W majątkach bogatszych wł­aścicieli folwark stanowił i kilka wsi. Średnia szlachta stworzyła dwa typy folwarków - drobny (2-3 łany), i większy 6-8 łanowy.

              System folwarczny opierał się na pracy pańszczyźnianej chłopa, polegającej na pracy chłopa na pańskim folwarku. Początkowo wymiar pańszczyzny nie był wysoki (kilka dni w roku). Już jednak sejm toruński z 1520 r. wprowadził prawo, iż minimalny wymiar pańszczy­zny miał wynosić 1 dzień w tygodniu za 1 łan ziemi użytkowanej przez chłopa. Zmieniał się też charakter powinności chłopa względem pana. Zanikały jutrzyny (czyli obowiązek upra­wiania określonej działki gruntu pańskiego) na rzecz bardziej uciążliwej pańszczyzny dniów­kowej. Zmniejszały się natomiast rozmiary innych powinności feudalnych - czynsze i daniny w towarach. Do tego dochodziły też często obowiązki sprzężąju, czyli obowiązek transportu zboża i inne.

              W XVI na skutek powstania systemu folwarczno-pańszczyźnianego wzrosła ilość pro­dukowanego zboża, a jeszcze bardziej - jego eksport. Folwarki, w przeciwieństwie do drob­nych gospodarstw, produkowały na zbyt. Jednak rozwój folwarku pociągał za sobą wzrost ob­ciążeń chłopskich, a co za tym idzie - osłabienie ich gospodarstw. Wpłynęło to negatywnie na uprawę pól chłopskich, na jakość stosowanych tam narzędzi. Rosła konkurencja rynkowa między chłopem a panem. Pan feudalny często także stawał się pośrednikiem w handlu zbo­żem mię­dzy chłopem a konsumentem. Oderwanie chłopów od rynku umożliwiało dalszy ich wyzysk i wzrost dochodów feudała. W efekcie obniżenia dochodów chłopstwa ucierpiało rzemiosło - oraz miasta. Produkcji folwarcznej zaczęli także stopniowo podlegać wiejscy rzemieślnicy, na dworze pańskim produkowane artykuły przemysłowe potrzebne poddanym. Chłopi często za­dłużali się u swych panów feudalnych, co doprowadzało do jeszcze większych zależności mię­dzy chłopem a panem.

              System f. -p. w okresie kryzysu XVII i XVIII w. był najtańszą formą gospodarowania, stąd też nie widziano potrzeby jego zmiany. Panowie twardo egzekwowali powinności chłop­skie, co na skutek zniszczeń wojennych i zubożenia prowadziło do katastrofalnego stanu na wsi polskiej. Pośrednio wpływało to także na folwark, w którym praca chłopa nie na swoim stawała się coraz mniej wydajna. Stosowano stare, zużyte narzędzia i mało wydajną technikę rolną. Po wojnach polowy XVII w. wzrosło znaczenie najmu, uzupełniającego pańszczyznę, bowiem w wielu folwarkach skutkiem znacznych ubytków ludnościowych brakowało rąk do pracy. Stosowano także najem przymusowy z ludzi luźnych, komorników i zagrodników. Wskutek zubożenia chłopstwa wzrósł udział pańszczyzny pieszej w zestawieniu ze sprzężajną. Folwarki musiały zakupywać sprzężaj i narzędzia.. Panowie musieli też coraz częściej stosować tzw. załogę, czyli wypożyczanie chłopom bydła, w celu hodowli i używania do pracy.

              W czasach stanisławowskich można dostrzec przejawy postępu w gospodarce folwarcz­nej. Miały na to wpływ zmiany w technice rolnej - doskonalenie narzędzi (wprowadzenie kosy do żęcia zboża), wprowadzanie lepszych gatunków hodowlanych. W niektórych miejscach za­częto zamiast prymitywnej trójpolówki i dwupolówki stosować metody upraw wielopolowe i płodozmian. Nadal osadzano chłopów na pustkach (powstałych także w wyniku przemarszów wojsk podczas wojny siedmioletniej). Główny dochód folwarków pochodził jednak z tzw. propinacji, czyli produkowania przez folwark napojów alkoholowych i przymusowej sprze­daży alkoholu chłopom. W XVIII przeciętne normy pańszczyzny wynosiły 5-6 dni w tygodniu dwojgiem tj. częściowo pieszo, częściowo wraz ze sprzężajem - stąd 10-12 dniówek. Nie wpływało to jednak na powiększanie się ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin