Dieta Montignaca.docx

(93 KB) Pobierz

Dieta Montignaca

 

Twórcą tej diety jest lekarz francuskiego pochodzenia Michael Montignac. Uważa on, że tyjemy nie dlatego, że jemy zbyt dużo, lecz dlatego, że źle komponujemy jadłospis. Według niego nie musimy liczyć kalorii czy przestrzegać wielkości porcji, a jedynie zwracać dużą uwagę na zawartość węglowodanów w produktach.

 

 

 

 

Na potrzebę swojej teorii stworzył nowe pojęcie tzw. Indeks Glikemiczny (IG). Indeks ten oznacza nic innego jak zdolność do podwyższenia poziomu glukozy we krwi przez określone pokarmy. Indeks glikemiczny jest więc tym większy, im wyższy jest poziom cukru wywołany przez dany produkt. Twórca tej diety dzieli węglowodany na te "dobre" (o niskim IG) i na "złe" (o wysokim IG). Dobre węglowodany nie podnoszą poziomu cukru we krwi - przykłady produktów to czyli zboża nieoczyszczone, ryż pełnoziarnisty, warzywa strączkowe oraz większość warzyw i owoców. Natomiast złe węglowodany powodują silny wzrost poziomu glukozy we krwi, np. cukier, mąka, biały ryż, ziemniaki, kukurydza.

Dieta Montignaca

Główne założenia diety Montignaca są bardzo proste - powinno się komponować posiłki z produktów o niskim indeksie glikemicznym. Wynika to z faktu, że produkty ze złymi węglowodanami powodują wzrost apetytu i chomikowanie zapasów. Jedzenie produktów o małej zawartości złych węglowodanów hamuje tycie (a wręcz powoduje chudnięcie), więc menu powinno bazować właśnie na nich.

W wyniku stosowania Diety Montignaca chudniemy wolniej, ale w przyjemny sposób. Nie ma ty głodówek, jadłospis jest raczej urozmaicony a czasami można sobie nawet pozwolić na kieliszek czerwonego wina. Przy planowaniu tej diety, trzeba korzystać ze szczegółowych tabel produktów z wyliczonym indeksem glikemicznym.

Tabela indeksów glikemicznych produktów żywnościowych

 

Produkt

Indeks glikemiczny

Porcja w gramach

ananas

59

120

arbuz

72

120

bagietka

95

30

banany

55

150

baton Mars

68

60

baton Twix

74

50

bezy

67

50

biała czekolada

44

50

biała fasola gotowana

31

70

brązowa fasola

38

150

brzoskwinie

42

110

budyń

44

100

bułeczki drożdżowe

92

25

burak

64

80

chleb biały pszenny

70

30

chleb pełnoziarnisty żytni

58

30

ciasteczka owsiane

57

25

coca-cola

65

375

czekolada biała

44

50

czekolada gorzka

22

10

czekolada mleczna

49

30

czereśnie

22

80

czipsy ziemniaczane z solą

54

50

daktyle suszone

103

60

fanta

68

375

fruktoza czysta

23

10

frytki

75

150

glukoza (cukier)

99

10

gotowane ziemniaki

50

150

grejpfrut

25

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin