kurs_barmanski.pdf

(34561 KB) Pobierz
08p_materialy
„Program szkolenia kadr dla rozwoju produktów turystycznych”
KURS BARMAŃSKI
KOMPONENT „Zarządzanie turystyką”
MATERIAŁY DLA UCZESTNIK
Y DLA UCZESTNIK W
Projekt realizowany na zlecenie Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości, współfinansowany ze środków Unii Europejskiej
w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Y DLA UCZESTNIK Ó
Ó
Ł Y DLA UCZESTNIK
Ł
415651813.028.png 415651813.029.png 415651813.030.png 415651813.031.png 415651813.001.png 415651813.002.png 415651813.003.png 415651813.004.png 415651813.005.png 415651813.006.png
Komponent Zarządzanie Turystyką
2
415651813.007.png 415651813.008.png 415651813.009.png 415651813.010.png 415651813.011.png
Kurs barmański
Spis treści
Program szkolenia .........................................................................................................................................................................5
WPROWADZENIE ..............................................................................................................9
PODSTAWY ZARZĄDZANIA BAREM ..............................................................................11
Organizacja i zarządzanie ..........................................................................................................................................................11
TERMINOLOGIA I FUNKCJONOWANIE SPRZĘTU BAROWEGO .....................................15
Przybory barmańskie ..................................................................................................................................................................15
Szkło barowe ..................................................................................................................................................................................16
Sprzęt chłodniczy .........................................................................................................................................................................16
Sprzęt zmywający ........................................................................................................................................................................16
Sprzęt do parzenia kawy ...........................................................................................................................................................17
Pozostały sprzęt barowy ............................................................................................................................................................17
Dodatkowe wyposażenie baru ...............................................................................................................................................17
TECHNIKI I PSYCHOLOGIA SPRZEDAŻY ........................................................................23
Proces sprzedaży usług gastronomicznych ........................................................................................................................24
Psychologiczne aspekty pracy barmana .............................................................................................................................26
PODSTAWY SZTUKI KELNERSKIEJ .................................................................................29
Rodzaje zakładów gastronomicznych ..................................................................................................................................29
Wyposażenie sali konsumpcyjnej ..........................................................................................................................................31
Układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego ..............................................................................................................36
Technika pracy w zakładach gastronomicznych ..............................................................................................................36
Technika obsługi konsumenta przy stole ............................................................................................................................37
Posiłki i potrawy – systematyka ..............................................................................................................................................43
Zachowanie w wypadku reklamacji ......................................................................................................................................48
WSPÓŁPRACA INTERPERSONALNA ...............................................................................51
MIXOLOGIA .....................................................................................................................57
Aperitify ...........................................................................................................................................................................................62
Napoje alkoholowe .....................................................................................................................................................................66
Piwo ..................................................................................................................................................................................................66
Wino ..................................................................................................................................................................................................67
Miody pitne ....................................................................................................................................................................................72
Wódki ................................................................................................................................................................................................72
Whisky ..............................................................................................................................................................................................73
Gin .....................................................................................................................................................................................................75
Rum ...................................................................................................................................................................................................75
Wina południowe .........................................................................................................................................................................76
3
415651813.012.png 415651813.013.png 415651813.014.png
Komponent Zarządzanie Turystyką
Cognac .............................................................................................................................................................................................77
Amatorskie napoje, aperitify i cocktaile ...............................................................................................................................80
Techniki przygotowania i serwowania napojów mieszanych ......................................................................................82
Systemy podawania receptur ..................................................................................................................................................83
OBSŁUGA KOMPUTEROWYCH SYSTEMÓW
BAROWYCH I KAS FISKALNYCH ...................................................................................109
LITERATURA ..................................................................................................................120
MATERIAŁY WARSZTATOWE
.........................................................................................121
– ętu barmańskiego ...................................................................125
Ćwiczenia II – Techniki i psychologia sprzedaży ............................................................................................................125
Ćwiczenia III – Podstawy sztuki kelnerskiej .....................................................................................................................125
Ćwiczenia IV – Współpraca interpersonalna ....................................................................................................................126
Ćwiczenia V – Mixologia .........................................................................................................................................................126
PREZENTACJE ................................................................................................................127
4
Ł Y WARSZTATOWE
Ł
Załącznik nr 1 – Arkusz rozliczeniowy barmana ............................................................................................................121
Załącznik nr 2 – Arkusz ubytków .........................................................................................................................................122
Załącznik nr 3 - Arkusz kontrolny otwarcia i zamknięcia baru ..................................................................................123
Ćwiczenia I – Terminologia i funkcjonowanie sprz
Terminologia i funkcjonowanie sprz
415651813.015.png 415651813.016.png 415651813.017.png 415651813.018.png 415651813.019.png 415651813.020.png
Kurs barmański
Program szkolenia
Dzień 1
Od-do Czas trwania
Zagadnienie
20 minut
Rozpoczęcie szkolenia:
v przedstawienie prowadzących;
v przedstawienie uczestników;
v przedstawienie celu i metodyki szkolenia;
Podstawy zarządzania barem:
v organizacja i zarządzanie;
09.00 – 10.30
70 minut
10.30 – 10.45 15 minut
Przerwa (kawa i herbata)
Podstawy zarządzania barem cd.
10.45 – 12.15 90 minut
Terminologia i funkcjonowanie sprzętu barowego:
v przybory barmańskie;
v szkło barowe;
12.15 – 13.00 45 minut
Przerwa obiadowa
Terminologia i funkcjonowanie sprzętu barowego
cd.:
13.00 – 14.30 90 minut
v sprzęt chłodniczy;
v sprzęt zmywający;
v sprzęt do parzenia kawy;
v pozostały sprzęt barowy;
v obowiązkowe wyposażenie baru;
• ćwiczenia;
14.30 – 14.45 15 minut
Przerwa (kawa i herbata)
14.45 – 16.15 90 minut
Techniki i psychologia sprzedaży:
v proces sprzedaży usług gastronomicznych
• ćwiczenia;
Podsumowanie pierwszego dnia zajęć .
5
415651813.021.png 415651813.022.png 415651813.023.png 415651813.024.png 415651813.025.png 415651813.026.png 415651813.027.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin