kurs_barmanski.pdf
(
34561 KB
)
Pobierz
08p_materialy
„Program szkolenia kadr dla rozwoju produktów turystycznych”
KURS BARMAŃSKI
KOMPONENT „Zarządzanie turystyką”
MATERIAŁY DLA UCZESTNIK
Y DLA UCZESTNIK W
Projekt realizowany na zlecenie Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości, współfinansowany ze środków Unii Europejskiej
w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Y DLA UCZESTNIK
Ó
Ó
Ł
Y DLA UCZESTNIK
Ł
Komponent Zarządzanie Turystyką
2
Kurs barmański
Spis treści
Program szkolenia .........................................................................................................................................................................5
WPROWADZENIE ..............................................................................................................9
PODSTAWY ZARZĄDZANIA BAREM ..............................................................................11
Organizacja i zarządzanie ..........................................................................................................................................................11
TERMINOLOGIA I FUNKCJONOWANIE SPRZĘTU BAROWEGO .....................................15
Przybory barmańskie ..................................................................................................................................................................15
Szkło barowe ..................................................................................................................................................................................16
Sprzęt chłodniczy .........................................................................................................................................................................16
Sprzęt zmywający ........................................................................................................................................................................16
Sprzęt do parzenia kawy ...........................................................................................................................................................17
Pozostały sprzęt barowy ............................................................................................................................................................17
Dodatkowe wyposażenie baru ...............................................................................................................................................17
TECHNIKI I PSYCHOLOGIA SPRZEDAŻY ........................................................................23
Proces sprzedaży usług gastronomicznych ........................................................................................................................24
Psychologiczne aspekty pracy barmana .............................................................................................................................26
PODSTAWY SZTUKI KELNERSKIEJ .................................................................................29
Rodzaje zakładów gastronomicznych ..................................................................................................................................29
Wyposażenie sali konsumpcyjnej ..........................................................................................................................................31
Układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego ..............................................................................................................36
Technika pracy w zakładach gastronomicznych ..............................................................................................................36
Technika obsługi konsumenta przy stole ............................................................................................................................37
Posiłki i potrawy – systematyka ..............................................................................................................................................43
Zachowanie w wypadku reklamacji ......................................................................................................................................48
WSPÓŁPRACA INTERPERSONALNA ...............................................................................51
MIXOLOGIA .....................................................................................................................57
Aperitify ...........................................................................................................................................................................................62
Napoje alkoholowe .....................................................................................................................................................................66
Piwo ..................................................................................................................................................................................................66
Wino ..................................................................................................................................................................................................67
Miody pitne ....................................................................................................................................................................................72
Wódki ................................................................................................................................................................................................72
Whisky ..............................................................................................................................................................................................73
Gin .....................................................................................................................................................................................................75
Rum ...................................................................................................................................................................................................75
Wina południowe .........................................................................................................................................................................76
3
Komponent Zarządzanie Turystyką
Cognac .............................................................................................................................................................................................77
Amatorskie napoje, aperitify i cocktaile ...............................................................................................................................80
Techniki przygotowania i serwowania napojów mieszanych ......................................................................................82
Systemy podawania receptur ..................................................................................................................................................83
OBSŁUGA KOMPUTEROWYCH SYSTEMÓW
BAROWYCH I KAS FISKALNYCH ...................................................................................109
LITERATURA ..................................................................................................................120
MATERIAŁY WARSZTATOWE
.........................................................................................121
– ętu barmańskiego ...................................................................125
Ćwiczenia II – Techniki i psychologia sprzedaży ............................................................................................................125
Ćwiczenia III – Podstawy sztuki kelnerskiej .....................................................................................................................125
Ćwiczenia IV – Współpraca interpersonalna ....................................................................................................................126
Ćwiczenia V – Mixologia .........................................................................................................................................................126
PREZENTACJE ................................................................................................................127
4
Ł
Y WARSZTATOWE
Ł
Załącznik nr 1 – Arkusz rozliczeniowy barmana ............................................................................................................121
Załącznik nr 2 – Arkusz ubytków .........................................................................................................................................122
Załącznik nr 3 - Arkusz kontrolny otwarcia i zamknięcia baru ..................................................................................123
Ćwiczenia I – Terminologia i funkcjonowanie sprz
–
Terminologia i funkcjonowanie sprz
Kurs barmański
Program szkolenia
Dzień 1
Od-do Czas trwania
Zagadnienie
20 minut
Rozpoczęcie szkolenia:
v
przedstawienie prowadzących;
v
przedstawienie uczestników;
v
przedstawienie celu i metodyki szkolenia;
Podstawy zarządzania barem:
v
organizacja i zarządzanie;
09.00 – 10.30
70 minut
10.30 – 10.45 15 minut
Przerwa (kawa i herbata)
Podstawy zarządzania barem cd.
10.45 – 12.15 90 minut
Terminologia i funkcjonowanie sprzętu barowego:
v
przybory barmańskie;
v
szkło barowe;
12.15 – 13.00 45 minut
Przerwa obiadowa
Terminologia i funkcjonowanie sprzętu barowego
cd.:
13.00 – 14.30 90 minut
v
sprzęt chłodniczy;
v
sprzęt zmywający;
v
sprzęt do parzenia kawy;
v
pozostały sprzęt barowy;
v
obowiązkowe wyposażenie baru;
• ćwiczenia;
14.30 – 14.45 15 minut
Przerwa (kawa i herbata)
14.45 – 16.15 90 minut
Techniki i psychologia sprzedaży:
v
proces sprzedaży usług gastronomicznych
• ćwiczenia;
Podsumowanie pierwszego dnia zajęć
.
5
Plik z chomika:
edekbredek
Inne pliki z tego folderu:
kurs_barmanski.pdf
(34561 KB)
wydawnictwo_koga-drinki_i_koktajle.mp4
(585973 KB)
Inne foldery tego chomika:
Jak wykonać masaż
Kurs Jazdy Motocyklem PL
Kurs masażu
Kurs pływania
Kurs Tajemnice Magicznego dotyku
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin