Pączki pomarańczowe.rtf

(8 KB) Pobierz
P¹czki pomarañczowe

czki pomarańczowe

 

Składniki:

ciasto:

2,5 szklanki mąki

3 dag droży

pół szklanki mleka

2 jaja

4 żółtka

4 łki cukru

aromat pomarańczowy

10 dag masła

6 dag smażonej skórki pomarańczowej

ćwierć szklanki spirytusu

em pomarańczowy

uszcz do smażenia

lukier:

niepełna szklanka cukru

6 łek wody

ćwierć łeczki octu 6-proc.

 

Rozetrzyj droże z ł cukru, wymieszaj z ciepłym mlekiem i 5 łkami mąki, po czym odstaw do wyrośnięcia.

 

Jaja rozbij z żółtkami, dodając pozostały cukier i całość ubij na parze. W mące wysypanej na stolnicę zrób wgłębienie, wlej do środka rozczyn, ubite jaja oraz aromat. Zagnieć ciasto, a potem starannie je wyrób z rozpuszczonym masłem, dodając pod koniec połowę drobno pokrojonej skórki pomarańczowej i spirytus. Ciasto pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

 

Gdy podwoi swą objętość, formuj wałeczki o średnicy 5 cm i pokrój je w plastry grubości około 2 cm. Na środek spłaszczonych plastrów wyłóż małe porcje dżemu i pozlepiaj brzegi tak, aby powstały kulki. Ułóż je bardzo luźno (co 5 cm) na posypanej mą ściereczce, by ciasto ponownie wyrosło.

 

W rondlu rozgrzej tłuszcz i do gorącego wkładaj pączki spodem do góry. Smaż je z obu stron na złotobrązowy kolor, a na koniec osącz na bibule.

 

Cukier zalej wodą i ugotuj syrop (powinien być nitkowato-ciągliwy). Teraz dodaj ocet, jeszcze chwilę trzymaj na ogniu, po czym lekko wymieszaj. Przygotowanym lukrem polej pączki i posyp je pozostałą skórką pomarańczową.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin