Krówka.doc

(31 KB) Pobierz
Krówka

Krówka

 

Składniki:

Ciasto:

·            3 szklanki mąki

·            10 dag masła

·            4 łyżki miodu

·            cukier waniliowy

·            ½ szklanki cukru

·            2 jajka

·            1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa I:

·            ½ litra śmietany 30%

·            2 łyżki cukru pudru

·            cukier waniliowy

·            2 "śmietan-fix"

Masa II:

·            puszka mleka skondensowanego słodzonego

·            20 dag orzechów włoskich

 

Sposób wykonania:

Składniki przeznaczone na ciasto połączyć, a następnie wyrobić ciasto i podzielić je na dwie części. Upiec osobno na wysmarowanych tłuszczem prostokątnych (25 x 36 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie dodać "śmietan-fix" i wymieszać.

Na jeden placek wyłożyć ubitą śmietanę i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.

Puszkę mleka włożyć do garnka z wodą i gotować na średnim ogniu 3 godziny. Cały czas należy dolewać wodę tak, aby puszka była cały czas w niej zanurzona. Następnie odlać wodę i zostawić puszkę na ok. 1 godzinę, aby ostygła. Mleko wyłożyć na ciasto i posypać pokrojonymi orzechami.

Schłodzić w lodówce. Ciasto jest najlepsze na trzeci dzień.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin