Babka marmurkowaZ czekoladą i kawą. Pachnąca cynamonem. Najlepsza w dniu pieczenia.Intensywna, aromatyczna, wilgotna. Taka jest. Smaczna. Polecam.
Składniki na 1 dużą babkę: • 1 tabliczka czekolady ciemnej deserowej • 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej • około 50 ml mleka • 310 g miękkiego masła • 2 łyżeczki cynamonu • 300 g miałkiego cukru do wypieków • 3 duże jajka • 200 ml śmietany 18% • 1 łyżeczka aromatu waniliowego • 360 g mąki pszennej do wypieków • 3 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 łyżeczka sody • 1/2 łyżeczki soli • foremka do babki o średnicy 25 cm, wysmarowana masłemWykonanie:
· Czekoladę łamię na kostki, rozpuszczam w miseczce zawieszonej nad rondelkiem z gotującą się wodą, jednocześnie dodając po łyżce mleko. Wsypuję kawę i jak czekolada całkowicie się rozpuści, odstawiam.
· Ucieram masło z cynamonem, przez około 1 minutę. Potem dodaję stopniowo cukier i ubijam do białości, przez około 10 minut.
· Podczas ubijania dodaję po jednym całe jajka, śledząc uważnie za każdym razem, czy dobrze się łączą z masą.
· Dodaję śmietanę i aromat wanilinowy oraz 3 razy przesianą mąkę, zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
· Całą masę dzielę na dwie części i przekładam do dwóch osobnych naczyń. Jedną z nich łączę z rozpuszczoną, płynną miksturą z czekolady, o temperaturze pokojowej.
· Masę wlewam do foremki dwoma łyżkami, naprzemian oba kolory ciasta. Nożem robię 2 lub 3 ósemki, dla uzyskania efektu marmurkowego wzoru.
· Piekę przez 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
agnesaizouki