Babka marmurkowa.doc

(132 KB) Pobierz
Babka marmurkowa


Sprawdzony i dobry przepis na ciasto wilkanocne. Wykwintna babka marmurkowa.
Babka marmurkowa
Z czekoladą i kawą. Pachnąca cynamonem. Najlepsza w dniu pieczenia.

Intensywna, aromatyczna, wilgotna. Taka jest. Smaczna. Polecam.

 


Składniki na 1 dużą babkę:

1 tabliczka czekolady ciemnej deserowej
2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
około 50 ml mleka
310 g miękkiego masła
2 łyżeczki cynamonu
300 g miałkiego cukru do wypieków
3 duże jajka
200 ml śmietany 18%
1 łyżeczka aromatu waniliowego
360 g mąki pszennej do wypieków
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli

foremka do babki o średnicy 25 cm, wysmarowana masłem

Wykonanie:

·         Czekoladę łamię na kostki, rozpuszczam w miseczce zawieszonej nad rondelkiem z gotującą się wodą, jednocześnie dodając po łyżce mleko. Wsypuję kawę i jak czekolada całkowicie się rozpuści, odstawiam.

·         Ucieram masło z cynamonem, przez około 1 minutę. Potem dodaję stopniowo cukier i ubijam do białości, przez około 10 minut.

·         Podczas ubijania dodaję po jednym całe jajka, śledząc uważnie za każdym razem, czy dobrze się łączą z masą.

·         Dodaję śmietanę i aromat wanilinowy oraz 3 razy przesianą mąkę, zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

·         Całą masę dzielę na dwie części i przekładam do dwóch osobnych naczyń. Jedną z nich łączę z rozpuszczoną, płynną miksturą z czekolady, o temperaturze pokojowej.

·         Masę wlewam do foremki dwoma łyżkami, naprzemian oba kolory ciasta. Nożem robię 2 lub 3 ósemki, dla uzyskania efektu marmurkowego wzoru.

·         Piekę przez 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin