Mazurek różanyEkskluzywny i słodki mazurek z konfiturą z płatków róży. Dla mnie konfitura z płatków róży ma bardzo tajemniczy i oryginalny smak. Polecam też herbatę z kilkoma płatkami róży oraz naleśniki z konfiturą z płatków. W sklepach oprócz konfitury z płatków róży (8.99 zł), dostępna jest również konfitura z owoców róży. Ja w swoim mazurku zmieszałam obydwa rodzaje konfitur, ale najlepiej użyć konfitury jednego rodzaju, najlepiej konfiturę z płatków róży, delikatniejszą w smaku i bardziej wyrafinowaną.
Ciasto: • 250 g mąki pszennej • 180 g masła • 80 g miałkiego cukru • 4 żółtka Masa różana: • 1 słoik konfitury z płatków róży 330 g • 1/2 szklanki cukru pudru • 4 łyżki soku z cytryny • lukier do dekoracji (gotowy, w tubce) Wykonanie:
· Rozcieram masło z cukrem, dodaję ugotowane na twardo żółtka, mąkę i 2 łyżki chłodnej wody. Szybko zagniatam ciasto, formuję kulę, owijam folią i wkładam na 2 godziny do lodówki.
· Rozwałkowuję na cienki placek, około 5 mm grubości. Ciastem wykładam formę posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Z resztek ciasta roluję wałeczki i układam na spodzie w szachownicę. Ciasto nakłuwam widelcem w kilku miejscach. Piekę na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (przez około 20 minut). Studzę.
· W kwadraty szachownicy wkładam po łyżeczce płatków róży z konfitury (odsączonych). Resztę konfitury (około połowy słoiczka) podgrzewam z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Mieszam aż powstanie jednolita masa. Studzę i wykładam na posmarowany konfiturą spód mazurka. Dekoruję kleksami z lukru.
agnesaizouki